©  BELGA

Mark van Bommel over verwijzing van Nainggolan naar B-kern: “Dat zijn de moeilijkste beslissingen die je als trainer kan nemen”

“Er gebeurt wat, als je verliest”, met die woorden kwam Antwerptrainer Mark van Bommel de perszaal – voller dan anders – binnen woensdagmiddag. De 3-0 op Standard was niet de enige reden voor de grotere opkomst. Er was natuurlijk ook de verwijzing van Radja Nainggolan naar de B-kern. “Dat is de moeilijkste keuze die je als trainer kan maken.”

Hannes Van Gael

LEES OOK. Nog geen Radja op training bij B-ploeg van Antwerp

Na een gesprek met de trainer, Sven Jaecques en Marc Overmars werd Radja Nainggolan duidelijk gemaakt dat hij “voor onbepaalde tijd” geen deel meer uitmaakt van de A-kern. “Een speler uit de selectie zetten is de moeilijkste keuze die je als trainer zijnde kan maken. Dat doe je niet zomaar”, aldus Van Bommel. “Of ik het een juiste beslissing vind? Ja, anders hadden we ze niet genomen. Radja was zwaar teleurgesteld.”

Exit Nainggolan en de blessure van Haroun: zoveel centrale middenvelders heeft Van Bommel niet meer ter beschikking. “Dat mag nooit de reden zijn om die beslissing (Nainggolan uit de A-kern halen, red.) te nemen. Radja is een heel goede voetballer die het verschil kan maken. Vanuit dat perspectief is het zonde dat we tot die beslissing zijn gekomen. Hij kan buiten categorie zijn.”

Tot zover de vragen over Nainggolan. “We hebben met hem gesproken en het is duidelijk wat er gaat gebeuren”, zette Van Bommel een punt achter het thema. Verdere vragen werden afgeketst.

Reageren na Standard

Antwerp liet zich zondag in de eerste tien minuten volledig overklassen door Standard. Naast een gebrek aan scherpte, waar liep het dan nog fout? “Slecht verdedigen. Je geeft drie schoten weg en daarmee ook de partij.” Krijgen we dan tegen de Kustboys een dubbel zo gemotiveerd elftal te zien in de eerste tien minuten? “Het zou slecht zijn als dat maar tien minuten duurt”, knipoogt de Nederlander. “Wij zijn altijd gemotiveerd.”

©  Isosport

Op Standard had Van Bommel na de rust al drie wissels doorgevoerd, al had hij er evengoed elf kunnen wisselen. De Nederlander gaat zijn basiself na die collectieve off-day niet helemaal omgooien. “Het team moet reageren. Niet de individuen. Het zou raar zijn om nu de ploeg om te gooien. Als je negen keer na elkaar wint, moet je dan negen keer met dezelfde basisploeg spelen? En als je een keertje verliest, moeten er niet plots drie uit de ploeg. Zo werkt het niet.”

In de schaduw van Genk

De Great Old kan donderdag geen beroep doen op Haroun, Fischer, Engels en Miyoshi. Na de mokerslag op Sclessin moet Antwerp vol aan de bak met twee thuiswedstrijden tegen KV Oostende en Racing Genk. De Limburgers maakten als nieuwe leider indruk door woensdag Westerlo met 6-1 te kloppen. “Ze presteren al heel het seizoen heel goed. In de luwte, weliswaar. Niemand sprak over Genk, omdat iedereen over Antwerp sprak. Zo is het gewoon. Nu staan zijn bovenaan en praat iedereen over hen. En dat vind ik niet erg.”

Maar eerst komt de kustploeg over de vloer. “Je mag eigenlijk niet verder kijken dan één wedstrijd. Alle focus dus op Oostende. Wat er daarna gebeurt, zien we morgenavond wel. We zijn niet gek gaan doen na die winstreeks, dat doen we nu ook niet na een verloren wedstrijd.”