©  Live light (links) /IONNYK (rechtsboven), Atelier Leda, © Alexander Popelier(rechtsonder)

Meubels huren, verpakkingsvrij kopen en Spotify, maar dan met kunst: duurzame decotips

Meer kunst, minder afval, meer variatie en minder verpakkingen: redactrice Klaar Wauters spot om de week spulletjes die van jouw huis een thuis maken en doet deze keer meer met minder.

Klaar Wauters

Meer kunst

©  IONNYK/ Florence Autelin Jason

Graag wat afwisseling aan je muren, zonder telkens opnieuw te moeten investeren in prints, kaders en kunst? Ionnyk komt met een geconnecteerde fotokunstlijst waarbij je kiest uit meer dan 1.000 werken van een 100-tal gevestigde en opkomende kunstenaars. “Vergelijk het met Spotify, maar dan met kunst”, zo klinkt het bij Charlotte en Mathieu, het koppel achter dit Belgische initiatief. De digitale foto’s worden tot leven gewekt door miljoenen witte en zwarte inktcapsules die een loepzuivere weergave maken.

Een Discovery-abonnement met onbeperkte toegang tot de catalogus kost 12,99 euro per maand – Ionnyk. Meer info, ionnyk.com

Minder afval

©  Likami

Steeds meer merken pakken uit met refills: één keer investeren in een kwalitatief én mooi product, daarna telkens weer milieuvriendelijk hervullen.

Refill Hand & Body Wash, 35 euro, Likami, likami.com

Meer variatie in huis

Abstract black side table, rosewood jack lounge chair black leather © Live Light 

Twijfels over je interieurinrichting? Toe aan een nieuw meubel, maar niet het budget om een mooi designstuk te kopen? Via een meubelverhuurservice kun je betaalbaar experimenteren. Bovendien help je op die manier de milieu-impact van de meubelindustrie te beperken. Op de website van Live Light, een spin-off van het Antwerpse interieurmerk Ethnicraft, heb je een ruime keuze, van tafels en sofa’s tot kussens en sfeerlicht. Je favoriete item huur je voor minimaal 6 maanden. Hoe langer, hoe goedkoper het wordt. Verk(n)ocht? Dan kun je het meubelstuk ook kopen. Meubels die terugkeren worden opnieuw opgeknapt en hergebruikt.

Meer info, live-light.com

Minder verpakkingen

©  Ikea

Al eens een verpakkingsvrije winkel geprobeerd? Zo werkt het:

1. Maak je boodschappenlijstje.

2. Verzamel potjes, voorraaddozen, bokalen, linnen tasjes, broodzakken …

3. Zet in de winkel je verpakking op de weegschaal en kleef er een label op.

4. Shop!

5. Bij het afrekenen betaal je alleen de inhoud.

Voorraadpot ‘Korken’ 1L, 3,50 euro, Ikea, ikea.com

Een lijst met verpakkingsvrije winkels in ons land vind je op detransformisten.be

Minder stookkosten

©  Alexander Popelier

Zoek de warmte in zachte stoffen en fijne, kwaliteitsvolle materialen, zoals deze plaid in 100% Italiaans katoen van de Belgische Leda.

Lines Plaid 004, 230 euro, Atelier Leda, ledadevoldere.com

De items in dit artikel worden op basis van de actuele trends geselecteerd door de lifestyleredactie. De aanklikbare links naar externe partners worden geplaatst als extra infoservice, maar vallen buiten verantwoordelijkheid van de redactie.

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Lifestyle