©  BELGA

Vergeet de Vonk, de beste ploegmaat en de jonge Flandrien niet: deze prijzen zijn er ook nog op het Gala van de Flandrien

De Flandrien en Flandrienne van het jaar zijn natuurlijk de hoofdprijzen op het Gala vanavond. Maar er zijn nog een handvol prijzen die uiteraard niet te missen zijn.

LIVE FLANDRIEN 2022. Wie doet Remco Evenepoel wat? Volg het Gala hier live

* Jonge Flandrien

We zoeken dit jaar naar een opvolger voor nieuweling Steffen De Schuyteneer, Alec Segaert en Thibau Nys. De Jonge Flandrien-trofee is een zeer gegeerde onderscheiding. Veel genomineerden bij de profs wonnen in de jeugdcategorieën al deze trofee. Jasper Philipsen heeft zelfs drie stuks staan, net als Jasper Stuyven, maar ze wachten nog allebei op dé Flandrien.

* Trofee Patrick Sercu

Dit is de jongste trofee op het Gala van de Flandrien. In 2019 opende Victor Campenaerts deze lijst met zijn geslaagde werelduurrecordpoging. Ook nu weer waren onze landgenoten in de andere disciplines heel straf. Zoals bijvoorbeeld Tim Celen, de laureaat van vorig jaar die opnieuw enkele wereldtitels in het paracycling behaalde. Of de veldrijders Eli Iserbyt en Wout van Aert, baanwielrenster en tweevoudig wereldkampioene Lotte Kopecky en Gianni Vermeersch, de eerste wereldkampioen gravelbike ooit.

* Vonk van het Jaar

Meeslepend: zo was het seizoen. Van het begin tot het einde. De redactie selecteerde elf momenten die voor de ‘Vonk van het Jaar’ in aanmerking kwamen. Via een poll herleidde de lezer die tot vijf onvergetelijke momenten. Welke dat zijn, zien we tijdens het Gala. De lezer beslist wie de ‘Vonk van het Jaar’ wordt, waarvoor jongens als Biniam Girmay, Remco Evenepoel, Jasper Philipsen, Dylan Teuns en Wout van Aert duidelijk meespelen. Dan denken we maar aan de Tour van Van Aert en de Vuelta en het WK van Evenepoel. Of het begin en het einde van de Tour. Er waren dit jaar momenten zat om de vonk te doen overspringen.

©  BELGA

* Ploegmaat van het Jaar

Een stemming onder de redactie zorgde voor vijf renners die dit keer de trofee ‘Ploegmaat van het Jaar’ kunnen winnen. In alfabetische volgorde zijn dat Tiesj Benoot, Pieter Serry, Nathan Van Hooydonck, Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke. Of twee renners van Jumbo-Visma die Van Aert omringden en drie renners van The Wolfpack.

* Internationale Flandrien(ne)

Dit jaar is er niet alleen de Internationale Flandrien – waarvoor onze landgenoten niet in aanmerking komen – maar voor het eerst ook de Internationale Flandrienne. De redactie koos in willekeurige volgorde twee kwartetten wereldsterren. Bij de mannen zijn dat in alfabetische volgorde Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Tadej Pogacar en Mathieu van der Poel. Bij de vrouwen zijn dat Elisa Longo Borghini, Annemiek van Vleuten, Demi Vollering en Lorena Wiebes.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen