Hugo stelt zijn publicatie voor in het kruidenierswinkeltje van de heemkring. © RR

Lintse heemkundige kring brengt vergane kruidenierswinkels samen in boek

Lint -

Er was een periode dat iedere wijk op een kruidenierswinkel kon rekenen voor de dagelijkse inkopen. In Lint zijn ze allemaal verdwenen, maar de heemkundige kring Eugeen Goeyvaerts brengt ze onder de aandacht.

Filip Spoelders

Hugo Bernaers werkte met steun van zijn collega uit de vereniging gedurende meer dan een half jaar aan de publicatie Lintse kruidenierswinkeltjes om de hoek. “Binnen onze werking ontstond het idee om de plaatselijke kruidenierswinkels op te lijsten en in beeld te brengen, vooral omdat ze uit het straatbeeld verdwenen zijn. Ik beperkte me tot de periode 1900 tot 1980.”

Het aantal kruidenierszaken dat tijdens de zoektocht naar boven kwam, was meer dan aanvankelijk gedacht. “Ik dacht aan een vijftiental winkels, maar het zijn er ongeveer 25 geworden. Het vinden van foto’s bij iedere zaak was het moeilijkst.”

In die periode van tachtig jaar ziet Hugo een duidelijke trend. “De bloei van de kruidenierswinkels in Lint was de periode na de Tweede Wereldoorlog. De mensen werden rijker maar ze hadden nog geen auto om zich te verplaatsen. Deze winkeltjes waren zeker rendabel. Het gebeurde dikwijls dat de vrouw als huismoeder het winkeltje opstartte, maar dat de zaak op naam van de man stond. Door het systeem van de zelfbediening en de opkomst van de supermarkten verdwenen deze winkels. In Lint opende de laatste in 1985, al sloot die weer vrij snel.”

Tijdens de oorlog was er wel een speciale kruidenierswinkel. “Het was eigenlijk een smokkelaarswinkel die snel na de oorlog weer verdween.” De heemkundige is zo bescheiden om zijn werk een aanzet te noemen. “Lintenaren die nog bijkomende informatie of foto’s hebben van kruidenierswinkels mogen dit zeker laten weten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners