© ATV

Sihame El Kaouakibi verzet zich niet tegen opheffing parlementaire onschendbaarheid: “Dat zou ook geen zin hebben”

De commissie Vervolging van het Vlaams Parlement adviseert om de onschendbaarheid van Sihame El Kaouakibi op te heffen. Dat zal normaal woensdag ook gebeuren in het parlement. El Kaouakibi zelf liet in een mail aan de commissie weten dat ze zich niet verzet tegen de opheffing.

Dirk Hendrikx

LEES OOK. Antwerps parket vervolgt Sihame El Kaouakibi en (zaken)partner voor ‘amper’ 269.000 euro aan subsidiefraude

In de commissie Vervolging zetelen een stuk of zeven parlementsleden onder voorzitterschap van Peter Van Rompuy (CD&V). Onder hen ook de Antwerpse liberaal Willem-Frederik Schiltz, voor wie deze stemming een wrang moment moet zijn geweest. Hij was een van de Open Vld’ers die indertijd hoopten dat ze met Sihame El Kaouakibi een goudhaantje hadden binnengehaald in de partij. El Kaouakibi is intussen geen lid meer van Open Vld en zetelt nog als onafhankelijke. Ze stapte zelf uit de partij toen duidelijk was dat ze er anders zou worden uitgezet.

Nog in de commissie zit ook Bruno Tobback van Vooruit: “De commissie Vervolging moet maar zeer uitzonderlijk samenkomen”, zegt hij. “In de vorige legislatuur was dat bijvoorbeeld om de onschendbaarheid op te heffen van Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken, die later dan veroordeeld is voor de moord op de echtgenoot van zijn minnares.”

De commissie spreekt zich niet uit over de beschuldigingen aan het adres van een parlementslid. “Wij gaan alleen na of er geen politieke motieven gemoeid zijn met de vervolging. Als dat niet zo is, als het louter om een strafrechtelijke zaak gaat, dan heffen wij de parlementaire onschendbaarheid op en kan de persoon in kwestie berecht worden zoals elke andere burger.”

De commissie Vervolging komt maar heel uitzonderlijk samen. In de vorige legislatuur was dat bijvoorbeeld om de onschendbaarheid op te heffen van Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken (links), die later dan veroordeeld is voor de moord op de echtgenoot van zijn minnares.  ©  BELGA

De commissie kwam na een zitting die maar een dik half uur heeft geduurd eenparig tot het advies voor opheffing. Woensdag zal naar verwachting het voltallige parlement dat advies volgen. Daarna kan de Antwerpse raadkamer beslissen of Sihame El Kaouakibi naar de rechtbank wordt verwezen. Ook die kans wordt groot geacht.

Schrik voor procedurefouten

Sihame El Kaouakibi heeft het recht om zich persoonlijk te verdedigen tegen de opheffing van haar onschendbaarheid, maar ze maakt daar geen gebruik van. Ze heeft in een mail aan haar collega-parlementsleden laten weten dat ze zich niet verzet. Dat zou volgens verschillende parlementsleden ook geen zin hebben. “Het parket-generaal heeft ons het hele dossier in vertrouwen gestuurd, om aan te tonen dat er geen politiek in het spel is. Daar valt verder niet veel meer over te zeggen.” De leden van de commissie zijn zeer voorzichtig in hun toelichting uit schrik om procedurefouten te maken.

De twee advocaten van Sihame El Kaouakibi hebben geen commentaar. Het Antwerpse parket vervolgt Sihame El Kaouakibi en haar (zaken)partner Erika Xuan Nguyen voor gesjoemel met subsidies ten belope van 269.000 euro.

Het Antwerpse parket vervolgt Sihame El Kaouakibi en haar (zaken)partner Erika Xuan Nguyen (links) voor gesjoemel met subsidies ten belope van 269.000 euro.  ©  Frederik Beyens

Ze leidde geld voor het sociale dansproject Let’s Go Urban af naar haar noodlijdende commerciële projecten. Dat onderzoek startte begin vorig jaar en werd in mei afgerond. In het parlement diende El Kaouakibi ziektebriefjes in, maar de fiscus heeft intussen bewarend beslag gelegd op een deel van haar wedde en op haar appartement en haar tweede woning in Edegem die ze verhuurt als vakantiehuis. Eerder had het parlement al beslist dat langdurig zieke parlementsleden 40% van hun loon verliezen.

Subsidiekraan opengedraaid

Voorts zet de politiek zich ongetwijfeld schrap voor de ontknoping in dit verhaal. Het Antwerps stadsbestuur, premier Alexander De Croo (uit zijn tijd als minister), Vlaams minister-president Jan Jambon (idem), Brussels Open Vld’er Sven Gatz, allemaal hebben ze destijds de subsidiekraan gul opengedraaid voor El Kaouakibi. Naast de strafzaak over de Antwerpse subsidies is er ook nog de eis van 1 miljoen euro vanwege de curator van het faillissement van JJ House, de Antwerpse evenementenlocatie. De Vlaamse overheid diende een schuldvordering in van 220.000 euro voor onterechte subsidies.

LEES OOK: TIJDLIJN. Sihame El Kaouakibi al ruim anderhalf jaar onder vuur: dit ging vooraf

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen