Rodney en Barry.  © Joris Herregods

Youth Zone vzw fleurt buurt rond jeugdhuis op met graffitikunst: “Iedereen toonde zich meer dan ooit creatief”

Luchtbal -

Luchtbal staat dit weekend volledig in het teken van het multidisciplinair stadsfestival Project Kunstwijk. Op verschillende plaatsen in de wijk stellen mensen hun project voor, en zo ook Youth Zone. De vzw fleurde de buurt rond haar jeugdhuis op met vier panelen die het afgelopen weekend door een veertigtal buurtjongeren ingekleurd werden. De werken werden ondertussen enthousiast onthaald door de buurtbewoners.

“Een hele tijd geleden werden we gecontacteerd door de stad Antwerpen en Woonhaven. Ze vroegen of we met de vzw zin hadden om het verloederde binnenplein aan de Bostonstraat een beetje op te fleuren. Dat leek ons een geweldig idee”, vertelt Rodney Camalandua-Safou (31) van Youth Zone.

Succesvolle workshop

En hoewel de stad een aantal richtlijnen en voorwaarden oplegde, ging de vzw zonder mekkeren aan de slag. “Woonhaven schafte vier grote panelen van vijftien vierkante meter aan en eentje van vijf. Op acht oktober organiseerden wij dan een workshop”, zegt Barry Dictus (30).

Een van de vier werken. © Joris Herregods

“Ik ben de dag daarvoor met een boombox op mijn schouder door de buurt gewandeld en dat trok de aandacht van heel wat jongeren. We gokten voor de workshop op een tiental kandidaten, maar dankzij die tocht werden dat er bijna veertig. De jongste was zes, de oudste zestien”.

Werken per thema

Tijdens de workshop kregen de jongeren ondersteuning van professionele kunstenaars Rwina en Rob Bee. “Zij staken met alle plezier een handje toe”, pikt Barry in. “De vier panelen hadden elk een thema, gestemd door buurtbewoners: fauna en flora, straatnamen van Luchtbal, water en dokken en luchtvaart.”

 © Joris Herrregods

Na een aantal intense maar zeer productieve en vreugdevolle uren beschikte het jeugdhuis plots over vier geslaagde kunstwerken die allemaal het resultaat zijn van collectieve creativiteit uit de buurt. Daarbij wil ik ook even het geweldige werk van onze voorzitster Ailin Delgado Tolosa (20) onderstrepen. Het meest opvallende werk is misschien wel dat van de straatnamen. “De postcode, de afkorting LB voor Luchtbal, de zes torens en dan de chaos in de achtergrond. Het is een wirwar, maar je ziet perfect wat de bedoeling is”, glundert het duo.

Het werk over de straten in Luchtbal. © Joris Herregods

“De jongeren hebben zich meer dan ooit creatief getoond. We zijn dan ook erg opgezet met het resultaat. En we zijn trouwens niet alleen. Tijdens de workshop kwamen buurtbewoners kijken en reageerden ze enthousiast op ons werk. Het brengt een beetje kleur op het plein, en dat is nodig. Er is echter veel potentieel om hier iets leuks van te maken, en wie weet gaan we daar binnenkort onze schouders wel onder zetten”, besluit Rodney.

 © Joris Herregods

Wie de kunstwerken van de jeugd van Luchtbal nu al wil bewonderen, kan dat het hele weekend doen tijdens de gegidste rondleidingen die Bloc2030 en Expeditie de Stad organiseren doorheen de wijk. Uiteraard blijven de werken ook daarna nog hangen. (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners