© Joris Herregods

Buurtwerking Elegast genomineerd voor federale prijs Armoedebestrijding. “Mensen moeten elkaar helpen en daar staat dit project symbool voor”

Antwerpen, Dam -

Elke maandag en donderdag kunnen bewoners van den Dam bij Elegast vzw kennismaken met de wondere wereld van computers. Het project is een succes, zodanig zelfs dat het werd genomineerd voor de 14de federale prijs Armoedebestrijding, die dit jaar rond het thema ‘digitale inclusie’ draait. De winnaar – voor elk gewest werden er drie initiatieven genomineerd, voor Vlaanderen is dit het enige uit Antwerpen – gaat naar huis met 10.000 euro en mag bij koning Filip op de koffie.

Mischa Bludts

“We zijn hier al enkele jaren bezig om buurtbewoners digitaal mee te krijgen. Want als dat niet het geval is, laat je heel wat kansen liggen,” vertelt Jeroen Buytaert, coördinator van Elegast vzw. D vzw werkt samen met de stad en Saamo,

Het aanbod is erg laagdrempelig: “Dat gaat van het aanmaken van een e-mailadres over de basisfuncties van een computer en het toepassen van heel wat verschillende apps zoals bijvoorbeeld bankieren, toegang tot de mutualiteiten en het OCMW.”

Daarbij werkt Elegast vzw zo veel mogelijk met een-op-eenbegeleiding. “We proberen alle concrete vragen zo goed mogelijk te beantwoorden en organiseren ook groepsessies rond onderwerpen zoals phishing, waarbij criminelen je bankgegevens proberen te ontfutselen.”

Edith Van de Wiel krijgt tekst en uitleg van vrijwilliger Bjorn Blommaert. © Joris Herregods

Bijblijven

Edith Van de Wiel (62) is een van de deelnemers aan het project. “Ik heb vroeger als secretaresse gewerkt en dus kan mezelf wel een beetje behelpen met een computer. Maar er zijn nog een heleboel dingen waar ik nog geen weet van heb. Wat ik bijvoorbeeld moet doen als het ding vastloopt. Dan durf ik er niet meer aankomen, uit schrik om alles kwijt te zijn. Verder kan je hier ideeën uitwisselen en allerlei nieuwe dingen ontdekken. Dit initiatief is voor mij kortom ideaal, ook al omdat ik zelf amper twintig meter verder woon”, lacht ze. “Maar dat geldt zeker ook voor senioren in het algemeen want tegenwoordig is zowat alles gedigitaliseerd. En een mens moet bijblijven hé.”

 © Joris Herregods

Oude computers

Den Dam is niet de meest deftige buurt van Antwerpen. “Net daarom is dit project zo belangrijk. Hier wonen mensen die het niet zo breed hebben en soms geen eigen computer hebben. Bij Elegast kunnen ze daar gratis over beschikken.” Wat dat betreft deed Edith zelf al haar duit in het zakje: “Ik heb tijdens de coronacrisis twee oude computers gedoneerd aan kinderen uit de buurt want ik vond het heel belangrijk dat ze tijdens de lockdown van thuis uit ook hun lessen konden volgen. Mensen moeten elkaar helpen en daar staat dit project symbool voor.”

De winnaar van de federale prijs Armoedebestrijding wordt op 6 december in Brussel bekendgemaakt en gaat, na een ontvangst op het Koninklijk Paleis, naar huis met 10.000 euro. Jeroen Buytaert: “Maar ik ben al enorm fier dat we überhaupt werden genomineerd, vooral voor onze vrijwilligers die zich allemaal keihard inzetten.”

Edith heeft voor de federale prijs Armoedebestrijding al op Elegast vzw gestemd. Uiteraard met de computer.

Hier vind je meer informatie en kan je tot 7 november een stem uitbrengen: www.armoedeprijs.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners