©  Kris Van Exel

Euthanasie van Shanti (23) liep uitstel op door anonieme klacht: “Hierdoor is ons dat mooie afscheid ontnomen”

Shanti De Corte, een 23-jarige vrouw uit Kontich, kreeg op 7 mei 2022 euthanasie voor ondraaglijk psychisch lijden na de aanslagen in Brussel. Maar die was eigenlijk al gepland op 20 maart, zodat ze de herdenking op 22 maart niet nog eens zou moeten meemaken. Een anonieme klacht zorgde ervoor dat de euthanasie werd uitgesteld. Dat vertelt Shanti’s moeder aan VRT NWS.

emke

Shanti en haar klasgenoten waren op 22 maart 2016 aan het wachten in de luchthaven van Zaventem wanneer plots twee bommen ontploffen. Sinds de aanslagen in Brussel was het leven voor Shanti nooit meer hetzelfde. Ze bleef kampen met hevige angst- en paniekaanvallen.

Zes jaar na de aanslagen, op 7 mei 2022, koos ze noodgedwongen voor euthanasie door haar ondraaglijke psychische lijden. Maar nu blijkt dat de euthanasie initieel gepland was op 20 maart. “Ze wilde absoluut 22 maart niet meer meemaken. In januari werd beslist om de euthanasie op 20 maart te laten doorgaan”, zegt Marielle, de moeder van Shanti, aan VRT NWS. “Enkele dagen voor de datum kregen we te horen dat er een anonieme klacht zou zijn ingediend.”

LEES OOK. Zes jaar na aanslagen in Brussel nog een slachtoffer: Shanti (23) uit Kontich vocht tevergeefs tegen angst en krijgt euthanasie

Uit angst voor een proces werd de euthanasie uitgesteld. De klager was van mening dat therapeutische behandelingen haar nog zouden kunnen helpen. Wat toen volgde was veel onzekerheid. “Kan de euthanasie wel doorgaan? Gaat er een nieuwe klacht worden ingediend? Toen er een nieuwe datum was, hebben we beslist er met niemand over te spreken.”

“Ze ging terug in crisisopname en wilde geen bezoek meer. In plaats van de laatste dagen nog te kunnen genieten van elkaar, nog afscheid te nemen en samen dingen te kunnen doen, is ze dan plots weer weg”, aldus Marielle.

Wie nood heeft aan een luisterend oor, kan bij Tele-Onthaal terecht op het telefoonnummer 106 of via chat op tele-onthaal.be. Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op www.zelfmoord1813.be. Kinderen en jongeren kunnen terecht bij Awel op het gratis telefoonnummer 102 of via chat op Awel.be.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER