Bayram solliciteert bij scheepswerf EDR Shipyard. ©  Jan Van der Perre

Jobbeurs voor slachtoffers van mensenhandel in Antwerpen: “Gegeerde technici zo snel mogelijk weer aan werk helpen”

Antwerpen -

Na maanden van uitzichtloosheid en onzekerheid zien voormalige arbeiders van de Borealiswerf in Kallo (Beveren) weer een beetje licht aan het einde van de tunnel. Tijdens een jobbeurs van de VDAB konden ze donderdag contact leggen met potentiële werkgevers die op zoek zijn naar technische profielen zoals lassers en pijpfitters. Zowel arbeiders als werkgevers zijn enthousiast over het initiatief. “We hebben nood aan deze profielen”, zeggen die laatsten.

David Van Turnhout

LEES OOK. Borealis start omstreden bouwwerf in Kallo weer op

Vrijwel meteen na het uitlekken van verhalen rond economische uitbuiting op zijn bouwwerf in Kallo (Beveren), legde chemiereus Borealis alle werken op de site stil. Daardoor zaten honderden Filipijnse, Bengalese, Turkse en Oekraïense arbeiders plots zonder werk. Door het grote aantal slachtoffers liep de behandeling van hun dossiers veel vertraging op en zaten veel arbeiders maandenlang zonder inkomen of uitzicht op nieuw werk. Maar nu lijkt er stilaan schot te komen in de zaak.

Op initiatief van onder meer Vlaams minister van Werk Jo Brouns (CD&V) organiseerde de VDAB donderdag een jobbeurs voor de werkloze arbeiders. Daar konden ze solliciteren bij negentien potentiële werkgevers uit de industrie en de haven. Van interimkantoren tot scheepswerven, allemaal hebben ze behoefte aan bekwame vaklui. “We hebben elk aanwezig bedrijf vooraf grondig gescreend”, verzekert Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB Antwerpen. “Bovendien kennen we deze bedrijven en in de meeste gevallen werken we al langer samen. Om nieuwe wantoestanden te voorkomen, zullen we de arbeiders ook blijven opvolgen zodra ze werk vinden.”

Provinciaal directeur van de VDAB Bjorn Cuyt. “Om nieuwe wantoestanden te voorkomen, zullen we de arbeiders ook blijven opvolgen.” ©  Jan Van der Perre

Op de beurs waren ook tolken aanwezig om een brug te vormen tussen de werkgevers en de arbeiders die zich minder goed in het Engels kunnen uitdrukken. Daarmee rijst wel de vraag of basiskennis Engels of Nederlands niet vereist is voor een technische job. “Grotere groepen die slecht of geen Engels spreken proberen we als groep aan werk te helpen”, zegt Cuyt. “Daarmee kunnen we al heel wat communicatieproblemen oplossen. Verder organiseren we ook de verplichte VCA-veiligheidsopleidingen in de taal van de groepen werkzoekenden. Dat is voor ons de eerste keer, maar om deze mensen sneller aan de slag te helpen, is dat wel nodig.”

Kijken naar de kwaliteiten

Ook de bedrijven staan open voor anderstalige werknemers. Voordien waren deze vaklui immers ook in Vlaanderen aan de slag. “Hoewel onze eindklanten vaak een voorkeur hebben voor Nederlandstalige profielen, proberen we toch eerder te kijken naar de kwaliteiten van de arbeiders”, zegt rekruteerder Nikki Caryn van Talenco. “Wij realiseren industriële projecten in heel Vlaanderen en voelen een grote schaarste aan technische profielen. Daarom nemen we deel aan deze beurs.” Het bedrijf legde er contact met een tiental arbeiders die in aanmerking komen voor bepaalde projecten.

Rekruteerders Nikki Caryn en Wahida Yahyaoui van Talenco. “Onze eindklanten hebben vaak een voorkeur voor Nederlandstalige profielen, maar we proberen toch eerder te kijken naar de kwaliteiten van de arbeiders.”  ©  Jan Van der Perre

Rekruteerders van kraanbedrijf Saerens ontmoetten eveneens een tiental interessante kandidaten. “We zijn in de eerste plaats op zoek naar riggers”, verduidelijkt Linde Mesaus. “Dat is iemand die vanop de grond instructies geeft aan de kraanman. Het is natuurlijk iets anders dan lassen, maar we geven ook zelf opleidingen. Taal is daarbij zeker belangrijk. Gelukkig zijn de kandidaten allemaal bereid om taalcursussen te volgen. We hebben deze mensen echt nodig voor de bouw van onder andere Project One bij Ineos in de Antwerpse haven.”

Bij Saerens zijn ze vooral op zoek naar riggers. “Iemand die vanop de grond instructies geeft aan de kraanman.” ©  Jan Van der Perre

Pijpfitter Bayram uit Turkije is enthousiast over de jobbeurs. “Voordien werkte ik op de Borealiswerf voor Irem”, getuigt hij. “Ik ben ontzettend blij dat ik eindelijk kans maak op werk. Mijn familie in Turkije verwacht dat ik geld opstuur, maar ik heb al vier maanden niets verdiend. Gelukkig kreeg ik steun van enkele PVDA-militanten.”

Bayram moet nu zien dat hij voor 19 december nieuw werk kan vinden. Anders wordt het moeilijk om zijn werk- en verblijfsvergunning te behouden. Met meer dan veertig jaar ervaring als pijpfitter hoopt hij de aanwezige werkgevers te overtuigen van zijn bekwaamheid en ervaring.

Bayram uit Turkije zoekt werk als pijpfitter en sprak al verschillende rekruteerders. “Mijn familie in Turkije verwacht dat ik geld opstuur, maar ik heb al vier maanden niets verdiend.” ©  Jan Van der Perre

Antwerps Schepen van Werk Erica Caluwaerts (Open Vld) is hoopvol over het initiatief. “Slachtoffers van mensenhandel verdienen het om een eerlijke kans te krijgen. We hopen met deze beurs mensen duurzaam aan jobs te verbinden.”

Schepen Erica Caluwaerts (Open Vld) is hoopvol over de resultaten van deze jobbeurs. ©  Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen