©  Maurice Zalewski/Gam, Sebastian Steveniers, RR

Fuiven zoals in de 90s of bibberen voor Halloween: onze niet te missen toptips voor deze week

Ontdek de allerbeste evenementen, tentoonstellingen en activiteiten in je buurt. Gratis en betalend, virtueel en live, alleen of met kinderen.

Ilse Dewever

1/Regi ontbindt zijn duivels in uitverkocht Sportpaleis

©  Frank Abbeloos

Door de coronaperikelen en de crisis gaan tickets voor theater en concerten moeizamer de deur uit, maar daar hoeft Regi zich weinig van aan te trekken. Een maand voor zijn Zwaartekracht-concert van zaterdag 22 oktober kon de Limburgse artiest al het bordje ‘uitverkocht’ aan de deur van het Sportpaleis hangen. Om 20.000 fans – 5.000 meer dan normaal – de mogelijkheid te geven het concert bij te wonen, werd maximaal aan de opstelling van de zaal en de productie gesleuteld. Regi staat ook lang niet alleen op het podium. Op de line-up van het concert staan nu al onder andere Emma Heesters, Camille, Olivia, Jaap Reesema, Pauline en hardstyle-dj Mark With a K. In discotheek Copacabana in Kontich tekent Regi voor een deejay-set op 31 oktober vanaf 1u, ofwel de nacht van maandag op dinsdag.

www.sportpaleis.be

2/De Roovers in stuk uit volle oliecrisis

©  Stef Stessel

Met Vloek! brengen De Roovers een bewerking van Curse of the Starving Class (1979) van Sam Shepard. In deze bitterzoete satire, geschreven in volle oliecrisis, spartelt een kwetsbaar middenklassegezin om te overleven. Terwijl ze hun woonst dreigen te verliezen aan schuldeisers en projectontwikkelaars probeert elk van de vier gezinsleden op zijn eigen manier de realiteit te ontvluchten. De Roovers zetten hun tanden in deze moderne klassieker met vier acteurs: Sara De Bosschere, Luk Nuyens, Sofie Sente en Michael Vergauwen. Elko Blijweert en Bjorn Eriksson zorgen afwisselend voor livemuziek. Te zien in o.m. Schoten (26/10), Mol (27/10) en Antwerpen (16 en 17/11).

www.deroovers.be

3/Frans chanson voert boventoon in TriArte

©  Maurice Zalewski/Gam

In TriArte hijsen ze de Franse vlag. Op 28 oktober brengt Anne Mie Gils samen met Yorick Stam een ode aan Jacques Brel. In een donkere bloemlezing van zijn werk wil Gils het publiek inzicht geven in hoe de kunstenaar tegenover de dood stond.

Twee dagen later stelt Jo Lemaire in de zaal in de Arenbergstraat een café chantant voor. Ze zingt haar grootste hits als Je suis venu te dire que je m’en vais en C’est mon bateau. Crooner en contrabassist Jean Van Lint ondersteunt haar tussen 30 oktober en 1 november met klassiekers van Charles Trenet, Charles Aznavour en Joe Dassin.

www.triarte.be

4/Laïs wordt een kwartet

©  Sebastian Steveniers

Na meer dan acht jaar vat Laïs een nieuw hoofdstuk aan met een nieuwe plaat. Jorunn Bauweraerts en Nathalie Delcroix gaan voortaan als duo verder. De twee dames worden voor deze nieuwe plaat bijgestaan door hun beide partners: Bjorn Eriksson en Tomas de Smet. De twee bloedbroeders van het voormalige Zita Swoon stappen zo mee in een wereld vol Vlaamse magie, uitheemse ritmes en oriëntaalse klanken. Het kwartet trekt nu op tournee langs culturele centra met De Langste Nacht.

Esther Lybeert, Tom Theuns en Roel Poriau zorgen voor versterking op het podium. Laïs treedt de eerstvolgende weken op in o.m. Geel (22/10), Beveren (8/11), Bornem (10/11) en Wilrijk (3/12).

www.lais.be

5/Natuurpunt Antwerpen Stad wijst op bijzondere bomen in domein Hertoghe

Natuurpunt Antwerpen Stad bestaat 10 jaar en nodigt het publiek op zondag 23 oktober uit in domein Hertoghe. Het werd tijdens de tweede helft van de 16de eeuw aangelegd en samen met het Hof van Leysen vormt het een overblijfsel van het Leikwartier. In dit park staan volgens de Belgische Dendrologische Inventaris ‘kampioenbomen’, zoals een zwarte moerbei met een stamomtrek van 1,28 meter en een robinia die met zijn stamomtrek van 4,10 meter de dikste in zijn soort is. Tussen 10 en 18u organiseert Natuurpunt gratis wandelingen langs tien topbomen. Aan de onthaalstand vind je boeken, maar ook biologisch eten en dranken.

www.natuurpunt.be

6/Zillion in film en fuif

komt er een eindelijk een prijsplafond. ©  RR

Van 1997 tot 2002 baatte Frank Verstraeten een legendarische discotheek uit op het Antwerpse Zuid. Hoe het eraan toe ging in de Zillion ontdek je vanaf 26 oktober in de gelijknamige film van Robin Pront. Acteurs Jonas Vermeulen, Charlotte Timmers, Matteo Simoni en Barbara Sarafian geven gestalte aan de belangrijkste personages. Denk maar aan pornokoning Dennis Black Magic, die de discotheek opluisterde met pikante acts.

Om de release van de film te vieren, vinden in de Waagnatie op 28 en 29 oktober Zillion party’s plaats. De uitgaanscultuur van de nineties wordt opgeroepen met licht, lasers, confetti en vuurwerk. De originele Zillion Sound zal door de boxen geblazen worden door de vaste dj’s van weleer.

www.kinepolis.be

7/Halloweengekte slaat toe in de regio

©  Yorick Jansens

In de winkelstraten duiken pompoenen en spookjes op in de etalages: Halloween komt eraan! Op de Bist in Wilrijk trekken marktkramers op 23 oktober tussen 15 en 21u een lugubere outfit aan voor de Halloween themamarkt. In Geel organiseren de handelaars in het centrum op 28 oktober een nieuwe editie van het Halloweenavondshoppen, waarbij de winkels openblijven tot 21u. Door de straten en over de markt jagen griezels shoppers de stuipen op het lijf. Breeven Sportcentrum in Bornem pakt op 28 oktober uit met Halloweenzwemmen. Kinderen die zich verkleed aanmelden, zwemmen gratis.

www.wilrijk.be, www.geel.be, www.bornem.be

8/‘Reveil’ staat stil bij rouw op kerkhoven

Sinds 2019 wil Reveil de Vlaamse rouwcultuur de eenentwintigste eeuw in loodsen. Dat doen ze onder meer door rond Allerheiligen stemmige optredens te organiseren op lokale kerkhoven. Op het kerkhof van Loenhout worden er op 28 oktober om 19u ontroerende verhalen verteld en is er intieme luistermuziek van Smout & Reuzel. Er is ook een Reveil op 1 november op de begraafplaatsen van Herentals (11u), Mortsel (17u) en Merksplas (17u).

In het Gravenhof in Hoboken kan je op 30 oktober naar een Dichtersbrunch van de Antwerpse stadsdichters Yannick Dangre, Lotte Dodion, Proza-K en Lies Van Gasse. Zij zorgen voor troostvolle en warme teksten.

www.reveil.org, www.gravenhof.org

9/Moeten we bang zijn van Edgar Allan Poe?

Na vermakelijke lezingen over Frankenstein en Sherlock Holmes slaan Don Vitalski, Jean Paul Van Bendegem en Johan Braeckman de handen opnieuw in elkaar. Ditmaal laten ze hun licht schijnen over de meest raadselachtige Amerikaanse suspense-auteur aller tijden: de onvolprezen Edgar Allan Poe (1809-1849). Waarom vond deze Amerikaan het houden van slaven een goed idee? En wat deed deze vreemde man op het eind van zijn leven in dat kleine, armoedige boerderijtje in de bossen van New York? Deze vragen worden trefzeker beantwoord door drie literatuurliefhebbers in Alles over Edgar Allan Poe. In première op 27 oktober in CC De Kern in Wilrijk.

www.ccdekern.be

10/Lier op rooftochtin ‘Bibberbenen’

Als Halloween eraan komt, kunnen kinderen tijdens Bibberbenen op een spannende speurtocht in Lier. Tussen 28 en 31 oktober neemt Tal en Thee je mee op rooftocht door het Fort van Koningshooikt. Deelnemers lopen ’s avonds in het spoor van twee weerbarstige broers, Roof en Rafel. Gewapend met windels en een scherf trekken die een spoor naar een onherbergzame plek. Onderweg worden bezoekers angst aangejaagd door gevaarlijke dingen die rondslingeren en de stemmen van bange moeders. Bibberbenen is een tocht vol licht, muziek, animatie en poppen voor iedereen vanaf 6 jaar.

www.lierscultuurcentrum.be