Kim Clijsters steekt geld in “het nieuwe padel” (en ze is niet de enige wereldster die erin gelooft)

Pickleball, een mengeling van tennis, pingpong en badminton, is op dit moment de snelst groeiende sport in Amerika. Een sport waar televisiezenders én investeringsfondsen ‘big money’ in zien. Een van die fondsen heeft nu samen met zevenvoudig Superbowl-winnaar Tom Brady en ‘onze’ Kim Clijsters een team gekocht dat zal deelnemen aan de officiële Amerikaanse pickleball-competitie.

Kristof Simoens

Kim Clijsters is naar eigen zeggen van ‘pickleball’ gaan houden. ©  BELGA

“Natuurlijk ben ik enthousiast over deze investeringsopportuniteit”, zegt Kim Clijsters in een persbericht waarin de Major League Pickleball (MLP) het nieuws aankondigt. “Maar wat me het meest boeit aan mee eigenaar worden van een MLP-team, is dat ik de toekomst van pickleball – een sport waar ik van ben gaan houden – mee vorm kan helpen geven, samen met geweldige mensen, die toevallig ook enkele van mijn beste vrienden zijn”, aldus nog de zesvoudige Grand Slam-tenniskampioene.

Hoeveel geld Kim & co hebben geïnvesteerd, is niet bekendgemaakt, maar volgens de Amerikaanse nieuwszender CNBC betaal je voor een team in de MLP “al gauw een getal van zeven cijfers”. MLP-oprichter Steve Kuhn is ervan overtuigd dat tegen 2030 alleen al in Amerika meer dan 40 miljoen mensen pickleball zullen spelen, zeker nu bekende namen als Tom Brady en Kim Clijsters, maar ook basketlegende LeBron James en tennisser James Blake, er zich volop achter scharen. In 2023 is er ongeveer twee miljoen dollar aan prijzengeld te verdelen.

Het nieuwe padel

Kassandra Bourgeois leerde de sport in Florida kennen en introduceerde ze in ons land. ©  rr

“Ook in ons land is pickleball aan een flinke opmars bezig”, zegt Kassandra Bourgeois. Zij bracht de sport in 2015 vanuit de Verenigde Staten naar hier. “Tijdens mijn studies in Florida speelde ik het elke dag. Eens terug thuis, begon ik het te missen en dus richtte ik, samen met mijn ouders, de eerste pickleball-club op. Vandaag zijn er al een 30-tal in ons land, en elke week hangt er wel iemand van een tennis- of padelclub aan de lijn voor meer informatie. We tellen intussen al 250 à 300 spelers. Vorig weekend was er een tornooi in Duitsland, waar liefst 40 landgenoten aan deelnamen.”

Dat de sport ook bij ons aanslaat – “sommigen omschrijven ze al als het nieuwe padel” – verbaast de voorzitster van Pickleball Belgium niet. “In amper een uurtje ben je ermee weg”, zegt Kassandra Bourgeois, “zo laagdrempelig is het. Het materiaal – een ‘paddle’ en een ‘wifflebal’ (een plastic bal met gaten, red.) – is licht, waardoor blessures amper voorkomen. Je hoeft geen fysiek of technisch wonder te zijn, ook al kan het er soms behoorlijk pittig aan toegaan. En het is een sport voor alle leeftijden, waarbij meestal twee duo’s het tegen elkaar opnemen.” Anders dan padel wordt pickleball niet in een kooi gespeeld, terwijl het veld kleiner is en het net lager dan bij tennis. “Eigenlijk is de puntentelling nog het moeilijkste van al”, lacht Kassandra Bourgeois, die verwacht dat het nieuws rond de investering van Kim Clijsters ook bij ons voor een groeispurt zal zorgen.

Een‘paddle’ en een ‘wifflebal’, meer heb je niet nodig.  ©  Shutterstock

 ©  Getty Images via AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Tennis