Via de verschillende QR-codes kom je meer te weten over de architecturale werken op de moderne site, zoals Zuiderzicht (rechts). © Jan Van der Perre

Projectontwikkelaar Triple Living lanceert Archiwalks: op wandel langs architecturale parels van Nieuw Zuid met behulp van QR-codes

Antwerpen -

Zeven jaar geleden namen de eerste inwoners van het Nieuw Zuid er hun intrek, maar toch voelt de wijk voor veel Antwerpenaren nog onbekend aan. Projectontwikkelaar Triple Living stelt daarom samen met stadsgids Tanguy Ottomer de buurtwandeling Archiwalks voor. De route brengt je langs negentien architecturale parels op deze site, die je via het scannen van een QR-code of op papier kan ontdekken.

Tess Jacobs

Prestigieuze kunstgalerijen, een bruine kroeg, een heleboel jonge start-ups en de circulaire speeltuin Circuit. De jonge wijk Nieuw Zuid heeft al heel wat te bieden. Ook wie al eens van een architecturaal hoogstandje kan genieten, zit hier goed. Projectontwikkelaar Triple Living, die in het hartje van de wijk gevestigd is, stippelde een buurtwandeling uit met negentien architecturale parels. Archiwalks vertelt je via een QR-code bij elk gebouw wat meer over de meesterbreinen zoals Vincent Van Duysen en Stefano Boeri die erachter zitten. Wie meer fan is van het klassieke papier, kan een boekje bemachtigen op verschillende afhaalpunten.

Stadsgids Tanguy Ottomer vertelt ons meer over de geschiedenis van Nieuw Zuid, de wijk die zich sinds 2006 aan het vormen is naast het Vlinderpaleis. © Jan Van der Perre

Stadsgids Tanguy Ottomer geeft alvast een voorproefje van de tour langs de moderne hoogbouw. Hij wijst er direct op dat er toch ook heel wat geschiedenis aan deze moderne site gelinkt is. “In de zestiende eeuw maakte de buurt deel uit van de Spaanse Vesten, en in de negentiende eeuw werd de site hier omgevormd tot spoorwegplacement voor de haven”, vertelt de gids. “Nadien werd die havenactiviteit steeds meer verschoven naar het noorden van de stad en in 2006 kwam de buurt Nieuw Zuid op gang met de opening van het Vlinderpaleis en de vernieuwde Bank van Breda.”

De gerestaureerde hal van de Bank van Breda. © Jan Van der Perre

Hoogbouw en oog voor groen

Het gerenommeerde bureau Secchi-Viganò legde de basis voor de stadssite met een masterplan dat zich richt op leefbaarheid, groen en optimale uitzichten. Sindsdien wordt er aan één stuk door aan de buurt gebouwd, letterlijk en figuurlijk. “Het stratenplan dat net zoals op het Noord in een dampatroon verloopt, zorgt ervoor dat je elk uitzicht kan meepikken”, zegt Ottomer. “Dat is belangrijk wanneer je een nieuwe buurt creëert.” Waarvan momenteel overigens de helft van de plannen in beton zijn gegoten.

“Er zijn veel mooie dingen verloren gegaan, zoals de Zuidstatie die hier vroeger gevestigd was”, zegt Ottomer die grijnzend zijn trui, bedrukt met een postkaart van het station laat zien. “Maar aangezien onze stad een eeuw lang niet meer gegroeid is, valt een buurt zoals Nieuw Zuid alleen maar toe te juichen. We gaan door de hoogbouw en meer oog voor groen mee met onze tijd”, vindt hij. “Al moeten ze van het historisch centrum wel afblijven”, zegt hij met een knipoog.

De stadsgids toont trots zijn persoonlijke ode aan de Zuidstatie. © Jan Van der Perre

Onze stadsgids brengt ons langs het oude goederenstation ‘Bank van Breda’, dat sinds 1998 leegstond en volledig werd gerestaureerd, de Jos Smolderenstraat die als as van de buurt fungeert en vertelt ons meer over het huzarenstuk Zuiderzicht. Dat met elementen van 3,5 ton en een foutmarge van amper twee centimeter een keurig staaltje vakwerk toont van architectenbureau KCAP. Een ommetje langs het landschap van Nieuw Zuid sluit onze minitour af. Waar de verzonken groene zones overigens niet alleen als ligweides werden ontworpen, maar ze ook de waterhuishouding van de buurt regelen, leert de QR-code ons. Bij een boerke uit de grote tank praten we na in bruine kroeg Den Tripel. “We hopen met Archiwalks deze nieuwe buurt dichter bij de mensen te brengen.”

Afsluiten gebeurt in Den Tripel, de bruine kroeg van de wijk. © Jan Van der Perre

Wie Nieuw Zuid al wandelend wil ontdekken, kan de brochure downloaden via www.nieuwzuid-antwerpen.be, de verschillende QR-codes op de site scannen of een papieren exemplaar bemachtigen in Den Tripel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners