©  REUTERS

Schaatsbond kan enkel Bart Swings naar Wereldbekers sturen, wat met andere atleten? “Dit is geen leuk nieuws, nee”

De Belgische Schaatsfederatie (KBSF) is naarstig op zoek naar sponsors. Zoals het er nu uitziet kan de KBSF alleen Bart Swings afvaardigen naar de wereldbekerwedstrijden op de langebaan. De eerste wedstrijd is voorzien in het Noorse Stavanger, van 11 tot en met 13 november.

“Ik lig er wakker van”, zei KBSF-voorzitter Corné Lepoeter in een reactie. De steun van Sport Vlaanderen schiet te kort om meer schaatsers af te vaardigen. Normaal zou België ook Sandrine Tas en Mathias Vosté naar de openingswedstrijd van het internationale seizoen sturen. Een aantal andere schaatsers, zoals de genaturaliseerde Nederlandse Isabelle van Elst, komt ook in aanmerking.

“Zeker nu de prestaties in de lift zitten, is dat heel vervelend”, aldus de KBSF-voorzitter. “Nu kunnen ze alleen rijden als ze dat zelf betalen.” Tas en Vosté maken dit seizoen geen deel uit van een commerciële ploeg en hebben in de voorbereidingen op het seizoen al veel kosten gemaakt. Lepoeter noemt de situatie nijpend. “Het is werkelijk een groot probleem.”

Sandrine Tas. ©  BELGA

Domper

“Ik vind het jammer”, stelt Tas, die van de massastart een doel had gemaakt dit seizoen. “Het maakt het allemaal een stuk ingewikkelder om de perfecte trainingsomstandigheden te creëren om op de top van mijn kunnen te presteren. Maar mijn ambities blijven dezelfde. Ik focus op wat wel mogelijk is en hard werken. Welke wedstrijden ik wel of niet zal doen, moet nog beslist worden.”

Van Elst, die dit seizoen voor het eerst onder Belgische vlag uitkomt en normaal gezien verschillende nationale records zou kunnen breken, zegt: “Om eerlijk te zijn heb ik hier nog niets over gehoord. Op 31 oktober wordt bekend wie er mag gaan naar de Wereldbekers, dus ik denk dat we die mededeling wellicht eerst even moeten afwachten.”

Tas is blijkbaar wel al ingelicht. “Leuk nieuws is dit niet hé”, aldus de wereldtopper in het skeeleren. “Ik ben ervan overtuigd dat de mensen van de federatie hard op zoek zijn naar oplossingen. Dat ben ik zelf ook. Dan valt er hopelijk nog iets uit de bus waardoor ik wel een mooi programma kan schaatsen, want dat is natuurlijk waarvoor ik elke dag opsta en ga trainen. Om het WK afstanden (het grootste toernooi van het seizoen, red.) te kunnen schaatsen, moet je jezelf kunnen plaatsen via de Wereldbekers. Dus ik probeer onder andere de logoplekken op mijn pak die vrij zijn te verkopen en zo toch op de Wereldbekers te geraken.”

 ©  AP

“Ik had inderdaad al opgevangen dat de andere schaatsers geen ondersteuning van Sport Vlaanderen krijgen dit jaar”, reageert olympisch kampioen Bart Swigs. “Wat natuurlijk jammer is. Maar ik ken de reden van Sport Vlaanderen niet en verder heeft onze bond blijkbaar geen eigen middelen om schaatsers naar WB’s te sturen. Sponsors vinden op dit moment is natuurlijk niet eenvoudig, maar de resultaten in de verschillende schaatssporten zijn wel goed natuurlijk”

“Het feit dat ik bij een commerciële ploeg zit, heeft er niets mee te maken, want WB’s worden vanuit de bond geregeld. Vorig jaar was het bij Sandrine Tas, denk ik, ook soms op eigen kosten of dat zij daardoor pas later kon komen. Hopelijk vindt de bond toch nog een sponsor en investeren ze het budget goed.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Andere sporten