Tom De Bruyn met zijn gouden plak van het WK triatlon Ironman Hawaï in zijn leeftijdscategorie. — © RR
Tom De Bruyn schrijft Massenhovense sportgeschiedenis op Ironman Hawaï
Hij mag dan al zeven jaar geleden naar de Verenigde Staten zijn verhuisd, Tom De Bruyn (37) heeft Massenhoven toch maar mooi op de kaart gezet. Hij won afgelopen weekend de gouden plak bij de amateurs in zijn leeftijdscategorie, heren van 35 tot 39 jaar, op het wereldkampioenschap triatlon, de legendarische Ironman in Hawaï. De Bruyn werd ook derde van alle amateurs en 41ste van alle 2.376 deelnemende atleten. Zijn prestatie bleef in ons land wat onder de radar, omdat hij zich had ingeschreven met als woonplaats San Francisco, maar De Bruyn is dus wel degelijk Belg.
De Ironman Hawaï is een triatlon die sinds 1978 jaarlijks wordt gehouden over de afstand van 3,86 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en 42,195 km (marathonafstand) hardlopen. De wedstrijd fungeert als wereldkampioenschap voor deze triatlonafstand. Via wedstrijden uit het Ironman-circuit kunnen atleten zich plaatsen voor deze wedstrijd.
Voor Tom De Bruyn (37) was het al zijn derde deelname. “De eerste nog wat aarzelend, gewoon al heel blij om de Ironman uit te lopen”, vertelt zijn moeder Greet Langmans. “Maar na zijn tweede deelname groeide de ambitie op een podiumplaats. Die omstandigheden in Kona op Hawaï zijn extreem zwaar, met de hitte en luchtvochtigheid. Ze lopen daar op lavastenen. Maar Tom is nog harder gaan trainen en let nog harder op zijn voeding. Ook in zijn mentale weerbaarheid is hij nog harder gaan trainen. Hij heeft zich omringd door coaches en zijn gedrevenheid is altijd al heel groot geweest. Die competitiezin komt hem bij zo’n Ironman van pas, al geeft hij zelf aan dat er geen negatieve competitiegeest hangt tijdens de wedstrijd. Dit jaar wou hij zich heel bewust meten met de rest van de wereld en wou hij zien op welk niveau hij stond op deze langeafstandstriatlon.”
In actie tijdens het fietsnummer. — © rr
Heel hoog, blijkt nu, want De Bruyn legde de triatlon af met een eindtijd van 8u 41m 30s. Hiermee won hij de gouden medaille bij de amateurs in zijn leeftijdscategorie. Ambitie om prof te worden heeft Tom De Bruyn niet, maar met zijn podiumplaats heeft hij nu ook al zijn ‘slot’ of selectie verdiend voor de Ironman in Hawaï 2023.
Zijn familie in Massenhoven leefde de hele nacht mee. “Er was geen live tracking, maar we konden hem wel min of meer volgen. We kennen het parcours daar ook. Dit jaar zijn we nog naar Kona in Hawaï gereisd toen Tom er ter voorbereiding aan het trainen was. We weten dus waar de pier enzo ligt zodat we de deelnemers heel levendig kunnen volgen.”
Voetballer vroeger
Of Tom De Bruyn altijd zo sportief is geweest? “Hij schopte al in mijn buik en heeft als kind vooral gevoetbald. Toen was hij al een echte teamplayer. Na zijn studies farmaceutische wetenschappen aan de KU Leuven heeft hij nog een postdoctoraat in Manchester behaald. Daar heeft hij ontdekt dat hij niet enkel voetbal maar ook fietsen en lopen heel leuk vond. Voor hij naar de Verenigde Staten verhuisde, heeft hij hier nog zwemlessen gevolgd, met het oog op een triatlon.”
In San Francisco (Californië) doet De Bruyn geneesmiddelenonderzoek voor een farmaceutisch bedrijf. De sport is zijn uitlaatklep. Zijn familie in Massenhoven leefde heel het weekend op een wolk. “Een prof die het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï uitloopt, moet alleen trainen, maar een amateur als Tom moet zijn tijd verdelen tussen zowel werken als trainen. Toch wel heel straf als je dan nog goud kan halen.”
56 van de 58 Belgische triatleten die in Hawaï startten dit weekend, haalden de finish op Alii Drive. Pierre Balty wordt er met 8u 56 min 34 sec als allersnelste Belg gerekend, maar eigenlijk was dat dus Tom De Bruyn, die onder de Belgische vlag maar met als woonplaats San Francisco liep.
Hoofdpunten
Nieuwe start voor OHL-speler die met 1,6 promille crashte in sporthal: alcoholslot, vrijwilligerswerk en training voor alle nieuwe spelers
PODCAST. Dave & Patje met Marc Schaessens: “Cvijan Milosevic is veruit de beste waarmee ik gespeeld heb”
En plots is Eden Hazard trending: fans willen dat ex-Rode Duivel carrière afsluit met prachtige ‘last dance’
Het speciale debuut van Sandy Walsh voor Indonesië: “In de geboortestad van mijn grootvader”
MEER OVER Atletiek
Wat een orgelpunt! Faith Kipyegon verbetert wereldrecord op 1.500 meter en is eerste vrouw onder 3:50
Sprintkanon Rani Rosius loopt alweer een persoonlijk record, maar onthult: “Ik ben een maand depressief geweest”
Bart Aernouts eindigt als 2e in Ironman 70.3 van Aix, Pieter Heemeryck 4e op Challenge in Samorin
Rani Rosius scherpt persoonlijke records op 100 en 200 meter aan op Kampioenschap van Vlaanderen atletiek