Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud. © Joris Herregods

Cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) schrapt projectsubsidies en indexeert subsidies niet

Antwerpen -

De Antwerpse cultuursector ontsnapt niet aan de besparingen bij de stad Antwerpen. Niet alleen worden de subsidies niet geïndexeerd, ook de projectsubsidies worden geschrapt. “We doen dit met pijn in ons hart”, zegt schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Sacha Van Wiele

Met de projectsubsidies cultuur worden afgebakende projecten binnen de cultuursector ondersteund, zowel organisaties als individuele kunstenaars. Het gaat om een budget van 720.000 euro per jaar. Met deze middelen werden in 2022 51 cultuurprojecten gerealiseerd door onder meer Froe Froe, Rotakt en Monty. De volgende drie jaar zullen er dus geen projectsubsidies meer worden verdeeld.

“We doen dit met pijn in het hart”, zegt Ait Daoud. “Als we een gezonde stadsbegroting willen, dan moeten ook wij vanuit cultuur ons steentje bijdragen. Ik schrap liever middelen die nog niet zijn toegekend, dan dat ik geld moet afnemen. Daardoor is het mogelijk om niet aan de ruggengraat van de Antwerpse cultuursector te raken.”

Ook een indexering van de subsidies aan cultuurinstellingen en -organisaties blijkt financieel niet haalbaar. Daardoor zullen de subsidies niet de stijgende loonkosten door de automatische indexering kunnen dekken. (svw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Nabilla Ait Daoud