De terminal van AET aan kaai 1333 in de Waaslandhaven. ©  BELGA

Veertig maanden cel voor negen uithalers die betrapt werden in de Waaslandhaven

Negen jonge twintigers die vorig jaar opgepakt zijn op kaai 1333 in de haven van Antwerpen zijn veroordeeld tot veertig maanden cel. Het gaat om jonge twintigers uit Antwerpen, Duffel en Amsterdam Zuidoost.

Sam Reyntjens

De negen jongemannen werden eind oktober vorig jaar opgepakt op twee verschillende dagen op de terreinen van Antwerp Euroterminal (AET) aan kaai 1333 in de Waaslandhaven. Op 26 oktober worden Yonis A. van de Luchtbal en Haytam E. uit Hoboken opgepakt met vier jongens uit Amsterdam Zuidoost, het stadsdeel waar veel Nederlandse uithalers wonen. “Bij hun arrestatie staan ze naast vier rugzakken met daarin onder meer slaapzakken, eten, drinken, breekmessen, kniptangen, inbussleutels en moersleutels”, noteert de scheepvaartpolitie.

Drie dagen later worden op dezelfde kaai Jonas W. en Kenny R. uit Duffel opgepakt. Ook zij zijn in het gezelschap van drie Amsterdammers, een meerderjarige en twee minderjarigen. Alle opgepakte mannen houden zich tijdens de verhoren aan de in het drugsmilieu geldende omerta. In de gsm’s van de verdachten worden echter gesprekken teruggevonden met Signalgebruikers ‘Captain Saint’ en ‘Ciro Di Marzo L’Immortale’ waarin de groep afspraken maakt over het ‘binnen gaan’ en waarin kaarten en foto’s van de kaai verstuurd worden. Het staat volgens de rechtbank dan ook vast dat de negen mannen zich schuldig maakten aan poging bezit van cocaïne.

Alle negen kregen ze een gevangenisstraf van veertig maanden opgelegd. Enkel voor Yonis A. en Haytam E. is die straf volledig effectief. De andere beklaagden kregen een volledig of gedeeltelijk uitstel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners