©  AFP

Red Bull heeft budgetplafond vorig jaar overschreden door … de catering (maar een zware straf lijkt niet te volgen): “We zijn verbaasd”

Formule 1-renstal Red Bull van tweevoudig wereldkampioen Max Verstappen heeft in 2021 het budgetplafond licht overschreden. Dat maakte de internationale automobielfederatie FIA maandag bekend. Welke straf er volgt, is nog niet geweten.

Jens Heylen, Erik Van HarenBron: De Telegraaf, belga

Die FIA had het plafond voor het bouwen en ontwikkelen van de bolides in 2021 op 145 miljoen dollar vastgelegd. Omdat Red Bull volgens de FIA slechts een “kleine inbreuk” op het reglement heeft begaan, goed voor minder dan 5 procent, hoeft Verstappen niet te vrezen voor zijn wereldtitel. Betrokkenen verwachten wel dat Red Bull een boete krijgt. Wanneer er duidelijkheid komt over de straf is nog onbekend. Het team zelf moet een sanctie van de FIA eerst accepteren, of besluiten dat het in beroep gaat. Bij het eerste geval zal het niet lang duren voordat de hoogte van de boete wereldkundig wordt.

Red Bull zou in 2021 ook niet te veel hebben uitgegeven aan de ontwikkeling van de auto. Wel zijn er fouten gemaakt wat andere zaken betreft, zoals catering en ziekteverzuim. Dat klinkt als klein bier, maar op de fabriek van Red Bull in Milton Keynes krijgen meer dan 1000 werknemers dagelijks een gratis lunch. Sommige werknemers vallen niet onder het budgetplafond, anderen weer wel. Al die zaken moest Red Bull dus bij hun uitgaven rekenen, maar dat gebeurde niet.

Red Bull verbaasd

In een reactie houdt Red Bull vol dat het in 2021 niet meer heeft uitgegeven aan de ontwikkeling van de auto’s dan was toegestaan volgens het kostenplafond. “We hebben met verbazing en teleurstelling kennisgenomen van de bevinding van de internationale autosportfederatie FIA dat wij de financiële regels hebben overtreden”, schrijft het team in een reactie.

“Onze inzending van 2021 was onder de budgetlimiet, dus we moeten heel nauwkeurig de bevindingen van de FIA bekijken, want wij blijven ervan overtuigd dat de relevante kosten die we hebben gemaakt in 2021 onder die limiet zijn gebleven”, aldus de Oostenrijkse renstal. (lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Procedurele fout” bij Aston Martin

Ook Aston Martin wordt door de FIA op het matje geroepen. Hier gaat wel niet om een budgetoverschrijding maar alleen om een “procedurele fout”. Dat overkwam Williams ook al, omdat die renstal te laat was met het inleveren van de cijfers. Williams kreeg daarvoor eerder dit jaar al een boete van 25.000 dollar.  

Dit seizoen is het budgetplafond vastgelegd op 140 miljoen en volgend jaar zakt het opnieuw.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1