©  BELGA

Ex-scheidsrechter neemt het op voor Club-doelman Mignolet bij 0-1 van Westerlo, maar Referee Department ziet geen probleem

De eerste goal van Westerlo op het veld van Club Brugge zaterdagavond zorgde voor heel wat discussie. Scheidsrechter Serge Gumienny zegt in onze zusterkrant Het Belang van Limburg dat de eerste goal van Lyle Foster niet helemaal reglementair was.

Jonas Withouck

“Na Club Brugge-Westerlo was Simon Mignolet niet te spreken over de manier waarop het openingsdoelpunt van Westerlo tot stand kwam”, aldus Gumienny. “Er valt iets te zeggen over zijn beklag, want Westerlo-spits Nene raakte licht de bal toen Mignolet die in zijn handen had, waarop hij de bal moest lossen en Nene scoorde.”

“Als het reglement strikt gevolgd werd, moest de VAR daar ingrijpen want de scheidsrechter had dat niet opgemerkt. In feite maakte de aanvaller geen overtreding op de keeper, maar hij deed iets wat niet mag volgens het reglement. Dat zegt dat je de bal niet mag aanraken als de keeper die in zijn handen heeft, een regel die destijds werd ingevoerd om doelmannen te beschermen. Aangezien er tegenwoordig streng volgens de letter van het reglement wordt gefloten, had de VAR hier ook kunnen ingrijpen.”

Beelden van de fase:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het Professional Refereeing Department (PRD) zag echter geen graten in de situatie. “Club Brugge-doelman Simon Mignolet is iets sneller om de bal te pakken, heeft die onder controle, maar laat daarna in zijn actie de bal los. Op hetzelfde moment springt Westerlo-aanvaller Nene Dorgeles over de doelman, die geen intentie heeft om de doelman te raken (geen beweging van de voet om de bal te spelen). De doelman creëert het contact met de aanvaller door in de actie te glijden. De bal komt bij Westerlo-aanvaller Lyle Foster, die scoort. De scheidsrechter keurt het doelpunt goed. Het Professional Refereeing Department gaat akkoord met de beslissing van de scheidsrechter.”

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL