© rtv
Chantal werd slachtoffer van ‘spoofing’: “100.000 euro spaargeld verdwenen”
Gebeld worden door de bank, ter goeder trouw enkele verrichtingen uitvoeren en de volgende dag vaststellen dat al je spaargeld verdwenen is. Chantal Janssens uit Weelde (Ravels) werd slachtoffer van ‘spoofing’ en wil anderen waarschuwen: “Vertrouw niemand aan de telefoon.”
Enkele maanden geleden kreeg Chantal een mailtje van itsme, dat zichzelf ironisch genoeg verkoopt als “jouw digitale identiteit waarmee je veilig kan bewijzen dat je het wel degelijk zelf bent”. Daarvoor moest Chantal haar identiteit verifiëren. “Op een gegeven moment kreeg ik de vraag om mijn bankkaart aan te sluiten en een code in te geven. Toen mijn man dat zag, heeft hij me onmiddellijk mijn kaart laten blokkeren.”
Uiteraard probeert Chantal contact op te nemen met haar bank, Belfius. “Maar het dichtstbijzijnde kantoor is een dorp verder en alleen open wanneer wij zelf werken. Ik heb hen gebeld en meer dan een kwartier in de wachtrij gestaan zonder iemand aan de lijn te krijgen.”
Wat is spoofing?
Spoofing is oplichting waarbij de daders een andere identiteit aannemen om het vertrouwen te winnen. Er wordt bijvoorbeeld een mail gestuurd vanaf een zogenaamd bestaand e-mailadres van een bank. Bij telefoonspoofing lijkt het alsof mensen bellen met het nummer van een bepaalde instelling (een bank of een helpdesk bijvoorbeeld). Met die truc winnen ze het vertrouwen en laten ze hun slachtoffer de controle over de computer overnemen bijvoorbeeld, of laten ze grote geldbedragen overmaken.
Alleen maar akkoord gaan
Later die dag wordt Chantal teruggebeld door het nummer van Belfius in Brussel. Ze krijgt een dame met Nederlandse tongval aan de lijn die zich voorstelt als Anne Dijkstra. “Ze had gezien dat er verdachte inlogpogingen waren in mijn account en wou samen bekijken wat we er aan konden doen. Ik heb haar nog gevraagd of er wel echt voor de bank werkte. Maar het telefoonnummer was inderdaad hetzelfde.”
‘Anne’ installeerde een programma op de computer van Chantal om met haar mee te kijken. “Daarna zette ze alles klaar om mijn spaargeld over te zetten naar een extern depot, zoals zij dat noemde. Ik moest alleen maar akkoord gegaan. Ze raadde me nog aan om aangifte te doen bij de politie, dat zouden zij ook doen. Ik ging met een gerust gemoed slapen.”
Enkele tips
De volgende dag werd Chantal echter geconfronteerd met de harde waarheid. “Volgens de politie ging het om ‘spoofing’. Daar had ik nog nooit van gehoord. Criminelen nemen een andere identiteit aan om gevoelige informatie te krijgen. De bank bevestigde het: er was 100.000 euro van onze spaarrekening verdwenen. Geld waar we twaalf jaar voor gespaard hadden. We waren net aan het verbouwen, het heeft weken geduurd voor ik het tegen de aannemer durfde te vertellen.”
Chantals verhaal blijkt geen alleenstaand geval. “Ik wil anderen waarschuwen zodat hen niet hetzelfde overkomt. We hebben 30.000 euro gerecupereerd doordat de criminelen enkele onvoorzichtige transacties hebben gedaan. Maar de andere 70.000 euro kan ondertussen overal ter wereld zijn. We hebben een klacht ingediend en wachten het onderzoek af. Van de bank horen we niks meer. Volgens hen is dit het gevolg van mijn eigen nalatigheid.”
Politie Regio Turnhout geeft enkele tips om te vermijden dat je wordt opgelicht door spoofing. “Deel aan de telefoon nooit je bankgegevens, persoonlijke codes of andere vertrouwelijke informatie met anderen. Voer nooit overschrijvingen uit als je gebeld wordt en de oproeper je vraagt dat toch te doen.”
Voor Chantal is het eenvoudig: “De bank belt je niet terug dus vertrouw het niet wanneer dat zogezegd wel zou gebeuren.”
Eva De Bleeker: “Banken moeten dag en nacht bereikbaar zijn”
Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker (Open Vld) kondigde maandag aan dat ze eist dat banken dag en nacht, ook in het weekend, bereikbaar zijn als wapen in de strijd tegen fraude. “Als binnenkort blijkt dat enkele banken hardleers blijven, voorzie ik in wetgeving om de 24/7-bereikbaarheid af te dwingen”, zegt ze.
De Bleeker dringt ook aan op preventieve maatregelen tegen deze vorm van online fraude, “die elke dag meer slachtoffers eist”. Wie bijvoorbeeld normaal geen grote overschrijvingen doet, moet sterkere betaallimieten kunnen instellen zodat ‘phishers’ en ‘spoofers’ geen grote bedragen meer kunnen stelen. Om het systeem sluitend te maken zou alleen via bankkantoor of bankautomaat de betaallimieten kunnen worden verhoogd.
Febelfin: “Stort geld nooit op een andere rekening”
Febelfin heeft zelf onlangs nog gewaarschuwd dat banken nooit zullen vragen om je geld op een zogenaamde ‘kluisrekening’, ‘extern depot’ of ‘veilige rekening’ te storten. “Als die vraag komt, weet je dat je met oplichters te maken hebt”, zegt Isabelle Marchand van Febelfin. De sectorfederatie van de banken kreeg recent meermaals te horen dat klanten van meerdere banken met spoofing te maken kregen. “Het probleem is dat de oplichters de klanten ervan kunnen overtuigen om zelf geld over te maken, in hun veilige bankomgeving. Iedere bank heeft andere limieten en die kun je ook zelf aanpassen.”
Ook Febelfin streeft naar 100% bereikbaarheid van de banken. “Op dit moment is 90% van de banken al zeven dagen per week 24 uur lang bereikbaar, telefonisch of via een app. “Op de website van cardstop kan je terugvinden hoe je jouw bank bereikt.”
Isabelle Marchand kan niet ingaan op de individuele case van Chantal Janssens. “Ik ken de details niet, maar Belfius zal zeker een onderzoek opstarten en dan wordt bekeken waar de verantwoordelijkheid ligt en of het geld gerecupereerd kan worden.”
Hoofdpunten
Na moord op steenrijke barones: wat nu met Maison Ullens in Antwerpen?
Betonmixer probeerde Van Aert van de baan te rijden: “Wout was bijna dood”
Janssen Pharmaceutica in Beerse laat 154 mensen afvloeien
Van Terhagen naar Antwerpen, verbinding voor geduldige mensen: “36 haltes en dan nog tram of trein, wie kiest hier voor?”
MEER OVER
Von der Leyen: “Europa moet zich beter wapenen tegen assertiever China”
Enkele dagen voor ze de Franse president Emmanuel Macron vervoegt voor een bezoek aan China, …
Plannen van Voetbal Vlaanderen verdelen Oost-Vlaamse clubs: “Voetballen zonder zwart geld? Een utopie”
Voetbal Vlaanderen zette in februari de wereld van de amateurvoetballers op stelten met het …
‘Sims’ hebben nu littekens, hoortoestellen en kunnen een binder aantrekken
Een binder waarmee je je borsten platter kan maken, littekens, hoortoestellen en verschillende …
Leerlingen zamelen geld in en komen in pyjama naar school voor Bednet
De leerlingen van GBS De Zeppelin in Haasdonk hebben 300 euro ingezameld voor Bednet met de …