©  BELGA

Dubbelslag voor oppermachtige Fem van Empel: Nederlandse sprint naar de zege in Wereldbeker in Waterloo

Fem Van Empel heeft de eerste manche in de Wereldbeker op haar naam geschreven. De 20-jarige Van Empel pareerde meerdere aanvallen van Lucinda Brand Ceylin del Carmen Alvarado en sprintte naar de zege in Waterloo. Van Empel is meteen ook de eerste leider.

Jens Jacobs

Na enkele crossen in Nederland en België, trokken de veldrijders voor het eerst dit seizoen weg uit de Benelux. Het Amerikaanse Waterloo mocht de eerste manche in de Wereldbeker organiseren. De voorbije weken toonde de jonge Fem van Empel zich oppermachtig, maar met de aanwezigheid van bijna alle toppers beloofde het eerste luik in Amerika alvast spannend te worden.

Ceylin del Carmen Alvarado schoot verschroeiend uit de startblokken. De Nederlandse trok stevig door en zorgde ervoor dat een elitegroepje met onder andere Fem Van Empel, Annemarie Worst en Denise Betsema zich meteen afscheidde van de rest. Eén naam ontbrak echter: Lucinda Brand. De Nederlandse miste haar start compleet en moest zo aan een inhaalbeweging beginnen.

Brand gaf zich echter niet zomaar gewonnen en halfweg koers maakte ze samen met Inge van der Heyden de aansluiting bij de koplopers. Het was wachten op een aanval, maar op dit snelle parcours in Waterloo bleek dat geen sinecure. Alvarado was de eerste die een prikje uitdeelde. Brand en Van Empel leken als enigen in staat om de oversteek te maken naar hun landgenote, maar toen het tempo wat stokte voorin, namen ook Betsema en Worst hun plekje weer in.

De slotronde zou voor de beslissing moeten zorgen. Daarin probeerde Brand meermaals alleen ervandoor te gaan. Telkens pareerde de jonge Fem van Empel de aanval. Ook Alvarado kon haar wagonnetje aanhaken. Toen een zoveelste aanval van Brand teniet werd gedaan, moest Brand laten lopen. In een sprint met twee toonde Van Empel zich oppermachtig. De 20-jarige Van Empel is meteen ook de eerste leider in de Wereldbeker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden