© Jan Van der Perre, YouTube AntwerpPride

Bart Abeel stopt als voorzitter Antwerp Pride: “Van niche-evenement tot breed gedragen festival, daar ben ik trots op”

Antwerpen -

Na vijftien edities stopt Bart Abeel als voorzitter van de Antwerp Pride. “Ik ben trots op het parcours dat we hebben afgelegd, nu is het tijd voor iemand anders om het evenement verder uit te bouwen en te verdiepen.” Geert van Praet is verkozen tot nieuwe voorzitter.

Maaike Floor

Insiders wisten al dat Bart Abeel van plan was om te stoppen als voorzitter van de Antwerp Pride, maar sinds begin oktober is hij officieel voorzitter-af. “Ik ben er ingerold toen er ten tijde van het festival NaviGAYtion vanuit de stad de vraag kwam om iets te organiseren waarin er meer ruimte was voor een inhoudelijke invulling”, vertelt Abeel. “De Pride bestond toen al in Brussel en in veel andere Europese hoofdsteden, dus zijn wij toen mee ingestapt. Schepenen Ludo Van Campenhout en Philip Heylen schaarden zich ook achter het initiatief.”

Van een klein niche-evenement groeide de Pride uit tot een van de grootste evenementen van de zomer. “Het is echt een liefdevol en verbindend festival geworden, dat breed gedragen wordt in heel de stad. Ook door de politiek, de academische wereld, het culturele leven, het middenveld en de bedrijfswereld”, gaat Abeel verder. “Er is een enorme weg afgelegd die ik natuurlijk niet alleen heb bewandeld. Ik ben oprecht dankbaar aan iedereen met wie ik de afgelopen vijftien jaar heb mogen samenwerken: ik beschouw dit echt als een bijzonder voorrecht.”

Ook voor Antwerpen heeft Abeel niets dan lof. “Het was altijd al een ruimdenkende stad, waar in de jaren tachtig al roze zaterdagen werden georganiseerd, zeg maar de voorloper van de Pride. In 2008 was er dan de eerste echte Antwerp Pride.”

Bart Abeel: “Ons vijftiende jubileum leek me het geschikte moment om te stoppen.” ©  Jan Van der Perre

Door de proporties die de Pride ondertussen heeft aangenomen, legde het evenement wel een groot beslag op Abeels privéleven. “Tegenwoordig beginnen we al in september aan de voorbereidingen van de volgende editie. Ons vijftiende jubileum leek me het geschikte moment om te stoppen, ik had het bestuur daar ook al langer van op de hoogte gesteld. Bovendien is het voor iedere organisatie gezond om te groeien en te vernieuwen.” In 2013 organiseerde Abeel ook de World Out Games, een internationaal sportevenement van de holebigemeenschap.

Veel vrijwilligers

Abeel deed zijn functie ook altijd als vrijwilliger, naast zijn job als directeur bij een IT-softwarebedrijf. Het bestuur van de Antwerp Pride bestaat overigens volledig uit vrijwilligers. Sinds 2019 is er wel één betaalde kracht aangeworven die de Antwerp Pride coördineert. “We zijn dus een heel brede vrijwilligersorganisatie, die kan rekenen op de inzet van 240 vrijwilligers voor wie de Pride heel veel betekent. Dit weekend heb ik hen zelf op de hoogte gesteld dat ik stop als voorzitter.”

Abeel blijft wel betrokken bij de Antwerp Pride, maar niet meer als bestuurslid. Hij zal de regie opnemen van het Love United Festival en het Closing Festival. De Pride zal blijven inzetten op gender in alle vormen, verjonging en culturele diversiteit.

Opvolger Geert van Praet zat al vijf jaar in de raad van bestuur. “Onder het voorzitterschap van Bart is de Antwerp Pride het evenement geworden dat het nu is en waar we heel trots op kunnen zijn. Het zijn grote schoenen om te vullen, maar met het herschikte bestuur, de medewerkers en vrijwilligers hebben we een topteam klaarstaan om van de Antwerp Pride een zinvol feest te maken voor de hele LGBTQIA+-gemeenschap.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER