Najaarszon en Tom Waes zorgen voor druk bijgewoond BK pompoenschieten: “Machtig mooi”

Kasterlee -

“Jullie zijn zo zot als een kruk!”, dat vond Tom Waes toen hij een demonstratie pompoenschieten kreeg in Reizen Waes Vlaanderen. Zijn reportage en het mooie weer lokten heel wat belangstellenden naar de eerste postcorona-editie van het Belgisch kampioenschap.

Wouter Adriaensen

Voor ieders wat wils, beloofden de organisatoren van het BK, en dat blijkt al bij de inkom van het feestterrein geen loze belofte. Een lokale kweker biedt pompoenen te koop aan, een hamburgerkraam zorgt voor versterking van de innerlijke mens en kinderen amuseren zich op een springkasteel in de vorm en kleur van een pompoen.

“We wonen nog niet zo lang in Lichtaart dus we komen hier voor de eerste keer”, vertellen Jef en Hanne, de ouders van Leon. “Een vriend uit Kasterlee vertelde ons over dit Belgisch kampioenschap en het werd ook aangekondigd in het gemeenteblad. We hadden het ook gezien in de reportage van Tom Waes. Het is prachtig, heel plezant. Een prognose? Team Tornado lijkt momenteel veel verder te schieten dan de concurrenten.”

Machtig mooi

Lisse uit Kasterlee heeft haar vriend Pelle uit Amsterdam meegenomen. Ook voor hen is het de eerste keer. “Pelle is een kunstenaar die installaties bouwt”, vertelt Lisse, zelf een beeldend artiest. “Daarom wilden we deze machines weleens zien.” “Het is machtig mooi”, klinkt het enthousiast bij Pelle. “Niet echt inspirerend, wel gewoon mooi om te zien.” “Ik supporter voor de chiro, het team dat voorlopig nog niet is komen opdagen en dus de underdog is”, lacht Lisse. “Blijkbaar is er ook een wereldkampioenschap in de Verenigde Staten. Misschien nemen daar ook alleen mensen uit Kasterlee aan deel?”

“Wij gebruiken mechanische katapulten, op het WK zijn er kanonnen op luchtdruk”, verduidelijkt Hans Dierckx, medeorganisator en lid van Team Tornado. “Flauweriken? Die mannen schieten hun pompoenen wel 4 kilometer ver (lacht). Vroeger was er nog een Europees kampioenschap in het West-Vlaamse Bikschote. Maar nu denk ik dat dit een unieke wedstrijd is. We zitten ondertussen aan de twaalfde editie.”

Frietjes en springkasteel

Grootouders Patrick en Diane uit Grobbendonk genieten met hun kleinkinderen Janne en Sig van een frietje, het zonnetje en door de lucht suizende pompoenen. “We stonden hier vorige zondag ook al, een week te vroeg”, vertellen ze. “We wilden er dus zeker bij zijn nadat we de reportage van Tom Waes hadden gezien. Dit is een leuke uitstap met de kleinkinderen. Ze waren heel erg onder de indruk na het eerste schot.” En wat Janne en Sig zelf het leukste vinden? “De frietjes en het springkasteel!”

Het idee om pompoenen met katapulten zo ver mogelijk weg te slingeren lijkt maffer dan lokale folklore, maar het valt niet te ontkennen dat de apparaten indrukwekkend zijn. Een van de teams heet dan wel ‘De amateurs’, het is veelzeggend dat ingenieurs van Thomas More Hogeschool zich nu aan het voorbereiden zijn om volgend jaar deel te nemen. “We hebben onze katapult vorige week nog getest en haalden toen minstens 400 meter”, wijst Hans. “Maar vandaag duwt hij de pompoenen plat. We moeten hem dus nog wat verder afstellen.”

Het Belgisch record uit 2019 hield uiteindelijk stand, maar team Tornado haalde met een pompoen op 387 meter afstand wel de overwinning binnen. Met ongeveer drieduizend toeschouwers en alle drank uitverkocht is het dan ook simpelweg aftellen naar de volgende editie van het Belgisch kampioenschap pompoenschieten in 2023.

Veerle, Pelle en Lisse zijn er voor het eerst bij: “Machtig mooi!” © BERT DE DEKEN

Grootouders Patrick en Diane namen kleinkinderen Janne en Sig mee naar het Belgisch kampioenschap. © BERT DE DEKEN

Het springkasteel paste helemaal in het pompoenthema. © BERT DE DEKEN

Even voelen hoe zwaar die pompoenen nu eigenlijk zijn... © BERT DE DEKEN

De katapulten, zoals deze van team Tornado, zijn mechanische wonderstukjes. © BERT DE DEKEN

www.pompoenschieten.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners