Ook in Denderleeuw was Thierno Barry goed voor twee treffers. ©  Johnny De Saedeleer

Voetbal Challenger Pro League Dender - SK Beveren: 0-3

Revelatie Thierno Barry scoort aan de lopende band voor SK Beveren: “Mbokani geeft mij tips”

Beveren-Waas -

Thierno Barry (19) is de revelatie bij SK Beveren. De 19-jarige spits, die de Wase club na een testperiode overtuigde, laat zijn neus voor doelpunten zien in de Challenger Pro League. Met vier doelpunten in de laatste twee matchen is hij de man in vorm op de Freethiel.

Wim Houttequiet

“Barry was een opportuniteit, maar is de verrassing van het moment”, liet sportief directeur Jordi Condom begin september al optekenen na het sluiten van de transfermarkt. De 19-jarige spits was bij de start van het seizoen op proef op de Freethiel. Trainer Wim De Decker en zijn technische staf waren echter al snel overtuigd van zijn kwaliteiten. In de voorbereiding liet hij zijn neus voor doelpunten al zien, alleen waren er toen nog twijfels of hij dat ook in een fysieke competitie als de Challenger Pro League kon laten zien. De 19-jarige spits bewijst momenteel het tegendeel en speelt alle twijfels van zich af. Barry zit nu aan zes doelpunten, waarvan vier in de laatste twee wedstrijden. Vooral diep in de spits lijkt hij volledig te ontbolsteren. “In het begin van het seizoen werd ik vooral op de flank uitgespeeld”, doet Barry zijn relaas. “Dat is niet mijn favoriete positie, maar ik ben hier om de ploeg te helpen. Daniel Maderner (De Oostenrijkse spits die zijn kruisband scheurde, red.) heeft nu helaas een blessure opgelopen, waardoor ik centraal wordt uitgespeeld. Daar voel ik mij eerlijk gezegd beter.”

En dat is een understatement. Afgelopen vrijdag was hij op het veld van Dender opnieuw goed voor twee doelpunten. Eerst gleed hij een lage schuiver van Ismaheel in doel, waardoor Beveren al vroeg op rozen zat. In het slot besliste hij de wedstrijd met een rake kopbal. “Ik wilde eigenlijk drie keer scoren, maar dat is helaas niet gelukt”, vertelt een gretige Barry, die de netten weldegelijk driemaal liet trillen, maar zijn eerste hattrick werd afgekeurd wegens buitenspel. “Volgens mij stond ik geen buitenspel. Ik stond goed gepositioneerd toen Ribeiro Costa de bal verstuurde.” Helaas voor hem en Beveren is er in de Challenger Pro League geen VAR. En dus ook geen hattrick voor de revelatie.

Beveren raakt stilaan onder stoom en werpt zich de laatste weken steeds meer op als titelkandidaat. De Wase club verloor enkel op de openingsspeeldag tegen Beerschot en is sindsdien zeven wedstrijden op rij ongeslagen. “We hebben nu twee wedstrijden op rij gewonnen en hielden tweemaal de nul”, blikt Barry terug op de 0-3-zege op het veld van Dender. “Dat is goed voor het vertrouwen van de ploeg. De automatismen van op het trainingsveld zie je nu ook stilaan in de wedstrijden terugkeren. Het nieuwe spelsysteem ligt deze ploeg bovendien heel goed.”

Leermeester Mbokani

En dan zit er nog ene Dieumerci Mbokani in de wachtkamer. De papieren van de Congolese spits zijn nog altijd niet in orde, maar voor de jonge Barry kan hij wel eens een uitstekende leermeester worden. “Het is een groot voordeel om met hem te trainen”, spreekt hij vol bewondering over Mbokani. “Hij heeft in verschillende grote competities doelpunten gemaakt. We praten veel en op training steel ik met mijn ogen. Hij geeft mij tips zoals wat ik moet doen of hoe ik moet lopen. Het zou droom zijn om zijn carrière te kunnen evenaren.” Wel, als Barry zich zo blijft ontwikkelen, zou hij het wel eens heel ver kunnen schoppen.

MEER OVER SK Beveren

MEER OVER VOETBAL