©  AP

Door dit achterpoortje in de regels dat weinigen kennen, is Max Verstappen opnieuw wereldkampioen: “Deze titel is mooier dan die van vorig jaar”

De zo al chaotisch verlopen Grote Prijs van Japan heeft na afloop een bizar staartje gekregen. Nadat de als tweede gefinishte Charles Leclerc nog een tijdstraf kreeg, werd Max Verstappen tijdens het officiële televisie-interview aangekondigd als de nieuwe wereldkampioen. Verkeerdelijk, zo dachten velen eerst, maar al snel bleek dat Verstappen dankzij een regeltje - zeg gerust een achterpoortje - waar weinigen van wisten, toch kon gaan vieren.

Sam Varewyck

LEES OOK. Dan toch! Max Verstappen uitgeroepen tot wereldkampioen Formule 1 na bizar schouwspel in GP Japan

“Ben ik nu wereldkampioen of niet?” Max Verstappen zat er zelf verward bij in de cooldown room. Enkele minuten eerder had Charles Leclerc een tijdstraf gekregen voor een incident met Sergio Pérez, waardoor de Ferrari-rijder van de tweede naar de derde plaats terugviel. Verstappen werd vervolgens live op televisie door oud-rijder Johnny Herbert aangekondigd als nieuwe wereldkampioen. Velen dachten eerst dat dat een fout was - de aankondiging op de officiële F1-kanalen liet ook even op zich wachten - maar al snel kwam de aap uit de mouw. En bleek Verstappen dus inderdaad de nieuwe wereldkampioen.

Volledige punten of niet?

Bijna iedereen ging ervan uit dat Verstappen nog geen wereldkampioen zou zijn omdat de race stevig ingekort was. Dat zijn omstandigheden waarbij in het verleden geen volledige punten uitgedeeld werden: in die omstandigheden zou Verstappen dus niet genoeg punten gescoord hebben om zijn titel nu al te pakken. Maar in Suzuka werden dus wel volledige punten uitgedeeld, ondanks dat slechts iets meer dan de helft van de raceafstand werd gereden (29 van de 53 rondes).

Hoe dat komt? Artikel 6.5 van het FIA-regelboek voor dit seizoen, een regel waar het vergrootglas bijgehaald moest worden. Daarin wordt uitgelegd hoe de puntenverdeling aangepast wordt voor een ingekorte race die onder rode vlag eindigt. De Grote Prijs van Japan werd echter beëindigd door de finishvlag, waardoor volgens de regels - merkwaardig genoeg - ondanks de beperkte raceafstand toch volledige punten uitgedeeld konden worden. Een achterpoortje dus. (Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Verstappen dolblij

“Wat kan ik zeggen? Het is natuurlijk ongelooflijk. En speciaal om het hier te doen voor alle mensen van Honda en de Japanse fans”, vertelde Verstappen voordat hij in de armen van zijn mecaniciens sprong. “Het is heel gek. Ik heb allerlei emoties”, zei de Nederlander nadien op het podium, nadat het Nederlandse volkslied voor hem had geklonken en intussen duidelijk was geworden dat de tweede wereldtitel een feit was.

“Eerst win ik de race. En daarna dus ook het kampioenschap”, aldus de kopman van Red Bull. “We hebben zo’n ongelooflijk jaar gehad. Dit hadden we na vorig seizoen nooit kunnen bedenken. Mijn eerste wereldtitel was heel emotioneel. Maar deze tweede is mooier, omdat we zoveel geweldige races hebben gereden. Dit is een heel speciaal jaar. Zulke jaren heb je niet vaak. Ik ben iedereen die heeft bijgedragen aan dit succes zo dankbaar. Iedereen werkt zo hard om de auto sneller te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1