©  Isosport

 ©  Isosport

 ©  Isosport

 ©  BELGA

1 / 4
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Historisch! Westerlo stunt op veld van landskampioen Club Brugge en pakt 12 op 12

Historisch! Voor het eerst in de geschiedenis heeft Westerlo Club Brugge geklopt in eigen huis. Na 20 pogingen is het eindelijk raak voor de Kemphanen. Met de Zuid-Afrikaanse handtekening van Lyle Foster, die twee keer scoorde. Na Anderlecht en Standard heeft Jonas De Roeck nu ook de scalp van de landskampioen. Westerlo ontpopt zich tot de reuzendoder van de Jupiler Pro League.

Kersten Steurbaut

LEES OOK. ONS OORDEEL. Matchwinnaar Foster en doelman Bolat uitblinkers bij Westerlo

Club Brugge-coach Carl Hoefkens wisselde in vergelijking met de stuntzege tegen Atlético Madrid zijn ploeg op zes plaatsen, maar op het wedstrijdblad was er van kwaliteitsverlies weinig te merken. Een aanvalstrio met Lang, Yaremchuk en Skov Olsen. Voor een halve speler zou Jonas De Roeck zelfs een arm geven.

Toch was er wel degelijk een verschil te merken met de wedstrijd van afgelopen dinsdag. Op vlak van efficiëntie vooral. In de Champions League was het bij de eerste Brugse kans meteen bingo. Ondanks een handvol mogelijkheden bleef de teller tegen Westerlo na 45 minuten op nul staan.

Brugse recordaankoop zonder efficiëntie

Recordaankoop Yaremchuk kreeg voor rust drie grote mogelijkheden. Twee keer besloot de hij flauw op Bolat – een verraste Vanaken knalde een van de rebounds onbegrijpelijk over. De derde poging van de Oekraïener ging voorlangs. Na vijf minuten had ook Lang de score al kunnen openen na knullig balverlies van Mineiro, Seigers bracht redding op de lijn.

Westerlo had moeite om eruit te komen. Of was het misschien iets te veel respect/schrik voor de Europese sterkhouder? Pas halfweg de eerste helft staken de bezoekers een eerste keer voorzichtig de neus aan het venster. Een vluchtschot van Mineiro vormde geen probleem voor Mignolet, een knal van Chadli zoefde een meter naast.

Bij zijn terugkeer naar ‘zijn’ Club kreeg De Cuyper weinig ruimte om zijn stempel te drukken – Skov Olsen als rechtstreekse tegenstander, dan wordt het wat moeilijker om je offensief uit te leven. Toch kreeg het Brugse jeugdproduct voor rust nog de beste kans voor de bezoekers. Na één van zijn typische infiltraties probeerde hij Mignolet overhoeks te verschalken, de Rode Duivel redde met de voet.

Twaalf jaar wachten op Westelse goal

Het slot van de eerste helft had de Kempense burger moed gegeven. Westerlo kwam met meer lef uit de kleedkamer en klom na tien minuten ook op voorsprong. Nene dreigde een snelle tegenstoot te verprutsen, maar Mignolet keepte deze keer niet op Champions League-niveau en loste de bal. Foster duwde de rebound simpel binnen: 0-1. Voor de statistici: de eerste Westelse goal op het veld van Club na 22 opeenvolgende blauw-zwarte treffers. Een einde van de geel-blauwe droogte sinds 5 december 2010

Na de winst van Antwerp en Racing Genk was puntenverlies voor Club niet welkom. Hoefkens gooide met Buchanan en Nusa twee verse offensieve krachten tussen de lijnen. Blauw-zwart voerde de druk op, maa Westerlo hield al bij al makkelijk stand. Chadli was zelfs dicht bij de dubbele voorsprong, zijn kopbal belandde via de schouder van Mata in hoekschop.

Foster doet het Brugse licht uit

Daarna ging Westerlo noodgedwongen in overlevingsmodus. Bibberen, beven en zweten. En een kaarsje branden voor Bolat. Na zijn sterke prestatie tegen Zulte Waregem bevestigde de Turkse doelman en eiste hij opnieuw een hoofdrol op. Eerst duwde hij een schot van een twijfelende Vanaken in hoekschop, een halve minuut later haalde hij met een spectaculaire zweefsprong een schot van Skov Olsen uit zijn doel.

Zou het dan toch lukken? Voor de eerste keer in de geschiedenis de drie punten op het veld van Club Brugge, na 17 nederlagen en 2 gelijke spelen. Ja dus! Vijf minuten voor tijd haalde Foster alle twijfels weg. Een vrije trap belandde pardoes voor de voeten van de Zuid-Afrikaan, die zijn tweede van de avond voorbij Mignolet knalde. Twaalf op twaalf voor Westerlo, maar vooral een historische zege. Vedran Pelic, die in 1999 in Het Kuipje voor de enige zege tegen Club ooit zorgde, heeft na 23 jaar eindelijk een opvolger.

    MEER OVER KVC Westerlo

    MEER OVER VOETBAL