Masha Plokhuta kiest graag voor veel kleur. — © Chris Van Rompaey
Oekraïense vluchtelinge stelt tentoon in kunstencentrum Rerum Novarum
Kunstencentrum Rerum Novarum in Lier bracht twee kunstenaars samen die met de meest uiteenlopende materialen werken. De ene gebruikt kil, industrieel recuperatiemateriaal, de andere legt zich vooral toe op kleurrijk borduurwerk.
In de achterste zaal van Rerum Novarum hangt en staat werk van Masha Plokhuta, een Oekraïense die in maart naar haar zus in België vluchtte. Ondertussen woont ze in Koningshooikt (Lier). In Oekraïne werkte ze als art director en modeontwerpster. Als kunstenares legt ze zich vooral toe op borduurwerk. Haar werk - soms tweedimensionaal, maar vaak maakt ze ook composities in 3D - springt meteen in het oog door de uitbundige kleurenrijkdom.
Enkele kunstwerken van Masha Plokhuta. — © Chris Van Rompaey
Door haar contacten met Ann Cafmeyer van Zahia Antwerpen, een winkel van onderdelen voor juwelen en sieraden, verwerkt Masha Plokhuta recent ook deze materialen in haar composities. Voorts ontwerpt ze ook kleding in dezelfde abondante kleuren en vormen. Eén daarvan zal ze zelf dragen telkens wanneer ze present is in de galerij.
Bart Dewolf, een Vlaming die in Waremme bij Luik woont, vult de twee voorste zalen van kunstencentrum Rerum Novarum. Van opleiding is hij elektromechanicus en illustrator. Dat hij kunstwerken opbouwt met kil industrieel recuperatiemateriaal en daar eerst tekeningen van maakt, hoeft dus niet te verbazen.
Bart Dewolf maakt kunst van industrieel recuperatiemateriaal. — © Chris Van Rompaey
“Veel van de tekeningen die je hier ziet hangen, zijn voorbereidende studies die de basis vormen voor de omzetting ervan in beeldhouwwerk, tot op de laatste bout en schroef minutieus voorbereid. Andere tekeningen maak ik tijdens het werkproces. Maar ik teken ook om tot rust te komen, in musea bijvoorbeeld, waar ik wel tot een uur of zes kan blijven rondhangen”, zegt Bart Dewolf.
Een kanon, gecreëerd door Bart Dewolf. — © Chris Van Rompaey
“Ik ben al twintig jaar als kunstenaar actief en stel geregeld tentoon. Maar dit is de eerste keer dat mijn werk in een commerciële galerij te zien is. Dat was een interessante denkoefening, want je moet de opbouw van zo’n tentoonstelling dan toch ietwat anders benaderen.”
De tentoonstelling About seeds and steps van Galerij Artisjok loopt tot zondag 30 oktober in kunstencentrum Rerum Novarum, Antwerpsestraat 35 in Lier, van donderdag tot zondag, telkens van 14 tot 18u.
Hoofdpunten
Van A(lbert Heijn) tot Z(ara): vakbonden willen volledige retailsector lamleggen met staking
Cabaretier Theo Maassen zet 3-jarige uit show in Antwerpen: “Sorry, dit kan niet”
Met de weekendtrein van Mol naar Antwerpen: “We hopen dat jullie straks allemaal een klacht indienen”
Yorick (48) heeft nog weken te leven en maakt laatste culinaire roadtrip van ster na ster: “We zaten allemaal te huilen aan tafel”
MEER OVER
Het “doodgewone” gezin van nummer 35: buren kunnen niet geloven dat ze vermoedelijk jaren naast Russische spionnen woonden
Ze waren vriendelijk, maar nooit aanmatigend. Nieuwsgierig, maar nooit opdringerig. Het waren …
Film brengt dementie onder aandacht
Duitsland en Europese Commissie bereiken akkoord over verbod op benzine- en dieselwagens
De Duitse regering heeft met de Europese Commissie een akkoord bereikt in het geschil over een …
Hier spot je ijsvogels vanuit de badkamer: kijk binnen in een bungalow die groter is dan je zou denken
Hun bouwgrond in het Limburgse Mettekoven ligt achter de tuinen van de buren. Dus wilden Stefan …