Kangal Theo van Theo De Cock hier in Peer bij de paarden die hij verdedigt in wolvengebied. ©  rr

Theo verdedigt paarden tegen wolvenaanvallen

Peer, Ranst -

Een kangal uit de roedel van schapenboer Theo De Cock uit Ranst is aangekocht door een familie uit Peer om haar paarden te beschermen. Theo, want zo doopten ze het dier, doet zijn werk goed. Voorlopig is het een van de weinige weilanden in de buurt van het militair domein van Oudsbergen waar nog geen aanval plaatsvond, zeggen ze.

Vorige maand werd nog een oudere pony doodgebeten door een wolf in Peer. Daarvoor waren er ook al schapen en alpaca’s het slachtoffer. De Turkse kangal uit Ranst is ingeschakeld op een wei met vier paarden vlak bij het militair domein waar de Limburgse wolvenroedel leeft. Het is een van de weinige weilanden in de omgeving waar de wolf nog niet heeft toegeslagen.

Schapenboer Theo De Cock uit Ranst ging zopas nog een aangepaste leiband brengen naar de paardeneigenaars die de hond uit Ranst hebben ingeschakeld. “De familie is heel tevreden over de kangal. Ik ben ook blij, want vroeger werd wel eens gezegd dat ik kangals kweek uit Turkse vechtlijnen, terwijl je hier ziet dat mijn kangals uit bloedlijnen van kuddebeschermingshonden komen. Ze zijn ook heel goed gesocialiseerd als ze vanuit Ranst vertrekken en blijven achter een schrikdraad van een meter hoog. Ik verkocht ook al een kangal aan mensen uit Brasschaat, waar vlakbij op de Kalmthoutse Heide ook al meermaals een wolf rondliep. Die mensen zijn tevreden dat hun kangal daar ook vossen weghoudt. Alle hoenders bij de buren zijn doodgebeten, maar bij hen loopt alles nog rond.”

De Cock was wel onder de indruk van de stress waarmee de dierenhouders in Peer moeten leven. “De mensen waar mijn kangal nu mee de kudde paarden bewaakt, kunnen hun klok bijna gelijk zetten rond welk uur er wolven gaan passeren. Tussen half twaalf en half één bemerken zij de onrust bij twee kangals in hun weiland – ze hebben ook nog een tweede kangal zitten. Rond half vijf ’s morgens vertonen de kangals opnieuw hetzelfde gestresseerde gedrag. De dame is zelf dochter van een veearts die genoeg heeft gezien.”  (kma)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners