De dertien rekruten werden vrijdagnamiddag plechtig welkom geheten op het stadhuis in Antwerpen. © Joris Herregods

Brandweer Zone Antwerpen verwelkomt 13 nieuwe rekruten: “Kleine jongensdroom die uitkomt”

Antwerpen -

Uit meer dan vijfhonderd sollicitanten heeft Brandweer Zone Antwerpen dertien rekruten geselecteerd die aan een opleiding tot beroepsbrandweerman mogen beginnen. De nieuwelingen werden vrijdag plechtig welkom geheten met een receptie in het stadhuis in Antwerpen. “Ik heb er alvast enorm veel zin in”, vertelt rekruut Joris.

Nette Loots

Het is al de 34ste lichting nieuwe brandweermensen die starten bij Brandweer Zone Antwerpen na de aanwervingsstop van de jaren 80. Dat wil zeggen dat de zone rond de zeshonderd brandweermannen in dienst mag hebben. “Net genoeg om op elk moment al onze wagens te bemannen”, legt zonecommandant Bert Brugghemans uit.

“Ieder jaar wordt er berekend hoeveel de uitstroom zal zijn, bijvoorbeeld mensen die op pensioen gaan. Op basis van die berekening kunnen we nieuwe rekruten aanwerven. Vorig jaar waren het er vierentwintig, dit jaar zijn het er twaalf”, vertelt Brugghemans.

Uitzonderlijk aan deze lichting is dat er één rekruut is die na zijn opleiding bij Brandweerzone Centrum (Gent en omgeving) start, nummer dertien. Door omstandigheden kon hij eerder niet aan de opleiding in Gent beginnen waardoor hij nu een extra plekje krijgt in de opleiding bij Brandweer Zone Antwerpen.

Antwerps burgemeester Bart De Wever spreekt de nieuwe rekruten toe. © Joris Herregods

Strenge selectie

De nieuwe rekruten hebben de afgelopen weken alles uit de kast moeten halen om hun plekje in de opleiding te bemachtigen. “De maatstaf waaraan de rekruten moeten voldoen is hoog. Naast het behalen van een federaal geschiktheidsattest bij een brandweerschool moeten de sollicitanten verschillende fysieke en technische proeven doorstaan”, zegt de zonecommandant.

“Bij onze zone kijken we specifiek naar probleemoplossing in ploeg. We vinden het heel belangrijk om net die mensen eruit te halen die zeer goed zijn in samenwerken en de dingen aanpakken. Slechts dertien van de vijfhonderd kandidaten kunnen we aanwerven, dat is nog geen 5%.”

Zonecommandant Bert Brugghemans. © Joris Herregods

Kleine jongensdroom

De nieuwe rekruten zullen de komende zes maanden worden onderworpen aan een pittige opleiding die hen alle kneepjes van het vak moet leren. Met daaraan gekoppeld: een module Antwerpen. “Die gaat specifiek in op alle risico’s in Antwerpen: hoogbouw, tunnels, industrie en gevaarlijke stoffen. Alle dingen die onze zone zo uniek maken”, zegt Brugghemans.

Of alle rekruten zullen slagen is nog af te wachten. Rekruut Joris (38) uit Ekeren kan niet wachten om eraan te beginnen. “Ik heb er enorm veel zin in”, vertelt hij. Joris heeft een regentaat lichamelijke opvoeding en nam enkele jaren geleden al deel aan de proeven, maar werd toen niet geselecteerd. “Het is toch wel een kleine jongensdroom die uitkomt”, bevestigt hij.

De rekruten zijn afkomstig uit alle uithoeken van de provincie Antwerpen, slechts twee van hen zijn geboren en getogen in Antwerpen stad. De zone hoopt in de toekomst meer echte Antwerpenaren warm te maken om deel te nemen aan de selecties. (nelo)

 © rr

 © rr

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio