©  Jan Van der Perre

Eindelijk begeleiding voor 17 ‘vergeten’ Bengalezen: “Aan huisvesting wordt nog gewerkt”

Bijna vier maanden na het uitbreken van de zaak rond mensenhandel bij chemiebedrijf Borealis, komt er eindelijk begeleiding voor zeventien Bengalese slachtoffers. Door een gebrek aan hulpverleners en middelen bleven zij maandenlang uitzichtloos in de kou staan. Vanaf maandag gaat bij hulporganisatie Payoke een nieuwe hulpverlener aan de slag die hen zal begeleiden. “Opvolging is van groot belang om te verhinderen dat ze opnieuw opnieuw worden uitgebuit”, zegt Payoke.

David Van Turnhout

LEES OOK. Gebouw aan Keesinglaan in Deurne ontruimd: stad biedt oplossing voor 17 Bengalese slachtoffers mensenhandel

LEES OOK. DOSSIER. Was er op de havenwerf sprake van mensenhandel en/of mensensmokkel? Alles wat je moet weten over de zaak-Borealis

Ondanks alle inspanningen van de afgelopen maanden slaagde Payoke er niet in alle 174 aangemelde slachtoffers van economische uitbuiting op de Borealiswerf te helpen. Daarvoor was hun aantal simpelweg te groot. Jaarlijks begeleidt het centrum tegen mensenhandel zo’n 160 slachtoffers, wat in één klap dus neerkwam op een verdubbeling. Omdat dit aantal de opvangcapaciteit ver overschreed, ving Payoke slechts 49 initiële slachtoffers op. Een ander deel werd opgevangen door de stad Antwerpen en het CAW.

Door de overrompeling vielen 17 Bengalezen buiten de hulpverlening. Zonder werk of vooruitzichten verbleven ze tot eind augustus in een gebouw dat werd gehuurd door het Siciliaanse bouwbedrijf Irem, hun voormalige werkgever. Omdat het gebouw niet voldeed aan de brandvoorschriften, werd het op bevel van, burgemeester Bart De Wever (N-VA) ontruimd. Hoewel de stad tijdelijk voor een veilig onderkomen zorgde, bleef hun situatie zonder begeleiding naar nieuw werk en een definitief onderkomen uitzichtloos. Nog een andere groep van zo’n 100 Turken verblijft nog steeds in gebouw van hun vorige werkgever.

Nieuwe werkkrachten

Met de steun van de FOD Justitie en het Vlaamse departement welzijn werft Payoke nu zes nieuwe mensen aan, waarvan de eerste psychosociale begeleider maandag start. Die zal zich in de eerste plaats ontfermen over de zeventien Bengalezen en hen begeleiden naar geldige papieren en werk Daarvoor ging Payoke onder andere een partnership aan met de VDAB. De zeventien Bengalezen zijn allemaal geschoolde lassers waar in de Antwerpse haven en de industrie veel vraag naar is. “Met de nodige begeleiding kunnen we er over waken dat de slachtoffers niet opnieuw worden uitgebuit door potentiële werkgevers”, verduidelijkt continuïteitsmanager Anton Van Dyck. “Ook aan de definitieve huisvesting wordt momenteel nog gewerkt”, klinkt het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER