© ATV

Meer dan 2.400 handtekeningen: Burgers voor Borsbeek gaat referendum over fusie met Antwerpen officieel aanvragen

Borsbeek -

Met meer dan 2.400 verzamelde handtekeningen gaat Burgers voor Borsbeek eind deze maand een referendum over een fusie met Antwerpen aanvragen bij het gemeentebestuur. Burgemeester Dis Van Berckelaer ziet dit dan voor september of oktober 2023.

Filip Spoelders

Het ziet ernaar uit dat de inwoners van Borsbeek zich tijdens een referendum dan toch zullen kunnen uitspreken over de fusie met Antwerpen. Burgers voor Borsbeek heeft momenteel meer dan 2.400 handtekeningen verzameld en dat is voldoende om een volksraadpleging aan te vragen bij het gemeentebestuur.

“We tellen tussen de 2.400 en de 2.500 handtekeningen. Dit is meer dan de vereiste 2.200. We gaan nog door tot eind deze maand. In de eerste plaats omdat we een buffer willen hebben, maar ook omdat we echt iedere Borsbekenaar de kans willen geven om zijn of haar handtekening te plaatsen. Het is onze plicht om iedere straat af te gaan. Daarna stappen we met onze documenten naar het gemeentebestuur om officieel de vraag te stellen voor de inrichting van een referendum”, vertelt Jos Spaepen van Burgers voor Borsbeek.

Complexe materie

Burgemeester Dis Van Berckelaer (Iedereen Borsbeek) erkent de inspanningen van Burgers voor Borsbeek maar is geen voorstander. “Ik bewonder de vastberadenheid van Jos en zijn team. Zeker Jos heeft echt op iedere mogelijke plaats van Borsbeek gestaan om handtekeningen te verzamelen. Ik ben geen fan van een referendum want het is onmogelijk om een complexe materie van een fusie in één vraag te gieten. Maar als er voldoende handtekeningen zijn, we hebben wel weet van een aantal dat niet gezet mag zijn, dan zullen wij dit opnemen.”

Veel werk

Naast het herleiden van de fusie naar één vraag ziet de burgemeester nog een hindernis. “Een volksraadpleging belooft veel werk te worden voor een resultaat dat niet bindend is. Ons personeel zit nu al tot over de oren in het werk. Voor de volledige organisatie, met het opstellen van de stemhokjes, zullen we jobstudenten moeten aanspreken. Met dit nakende werk wil ik aan ons personeel nu al een pluim geven. Als kleine gemeente vangen we 53 Oekraïense vluchtelingen op en hebben we 50% meer leefloners door de energiecrisis. Onze medewerkers vangen ook dit werk allemaal op.”

Bij voldoende handtekeningen zal het referendum er toch moeten komen. “Dan plannen we dit in voor september of oktober 2023. We hebben een lijst van 1.250 punten opgesteld waarover wij met de stad Antwerpen een akkoord moeten vinden. Dit moet rond zijn tegen juni of juli 2023. Met die informatie, over de werking van de brandweer tot het vaststellen van de belastingen, trekken we eerst naar onze inwoners. Zij zullen dan opmerkingen kunnen geven die wij weer aan de stad zullen voorleggen. Die informatie is nodig voor het referendum wordt georganiseerd.”

Afwachten

Op het kabinet van Antwerps schepen Koen Kennis (N-VA), die de fusiegesprekken met Borsbeek leidt, wordt afwachtend gereageerd. “In de eerste plaats kunnen we melden dat de gesprekken met Borsbeek lopende zijn en die verlopen met een goed gevoel. Voor eind 2023 moet er een beslissing zijn. Wat betreft het aantal handtekeningen in Borsbeek voor een referendum kunnen wij enkel afwachten hoe de gemeente daarop reageert.”

MEER OVER Fusie Borsbeek en Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio