Leen Ardui van Ecoso en Bert Vanhooff, twee van de drijvende krachten achter Recuplan. © Dirk Vertommen

‘Circulaire houthub’ Recuplan tovert houtoverschotten om tot bruikbare bouwmaterialen

Mechelen -

Het houtatelier van Ecoso op de Battelsesteenweg in Mechelen maakt een doorstart. Het krijgt een nieuwe naam en ook een nieuwe invulling. Bij Recuplan worden houtoverschotten voortaan verwerkt tot nieuwe panelen, planken en balken. Zowel professionele bouwers als doe-het-zelvers kunnen er terecht voor houtproducten.

Stijn Van de Sande

Heel wat bedrijven en organisaties kampen met houtoverschotten. Het gaat bijvoorbeeld om hout dat niet meer gebruikt kan worden en ook niet meer voldoet om verkocht te worden. Daardoor belandt het vaak op een container. Met Recuplan willen Ecoso en Eco-Deco daar verandering in brengen. Zij toveren houtafval van verschillende bedrijven uit de Mechelse regio voortaan om tot nieuwe materialen die gebruikt kunnen worden in bouwprojecten.

“Het gaat bijvoorbeeld om balken waar houten mallen mee gemaakt werden. Die worden in ons houtatelier verzaagd en opgeschuurd tot balken die opnieuw perfect bruikbaar zijn”, zegt Leen Ardui, gedelegeerd bestuurder van Ecoso. “Maar we gaan bijvoorbeeld ook aan de slag met kleine latjes. Die worden verlijmd en verzaagd tot nieuwe planken. Ook oude meubels en kasten uit de verschillende Cirkels-kringwinkels krijgen hier een tweede leven in de vorm van houtproducten.”

Kleine houten latjes worden in het atelier verwerkt tot nieuwe planken. © Dirk Vertommen

Recuplan is daarmee de allereerste circulaire bouwmarkt in de regio. “Het is een uniek en experimenteel project”, zegt Ardui. “Het is ook enorm arbeidsintensief. Daardoor is het haast onmogelijk voor de reguliere markt om op deze manier aan de slag te gaan met de houtoverschotten. Daarom zetten wij in op sociale tewerkstelling. Mensen met een bepaalde afstand tot de gewone arbeidsmarkt kunnen bij ons aan de slag. Zo bieden we hen een zinvolle opleiding en werkervaring.”

Voor professionals en doe-het-zelvers

Niet alleen professionelen uit de bouwwereld, zoals bouwbedrijven, architecten en interieurvormgevers, maar ook hobbyisten en doe-het-zelvers kunnen bij Recuplan terecht voor houtproducten. “We zijn nog maar een week bezig, maar we merken dat er enorm veel enthousiasme en interesse is”, zegt Bert Vanhooff, samen met Linne Bastiaensen een van de drijvende krachten achter het project. “Om een netwerk aan afnemers te creëren, willen we op termijn onder meer ook workshops organiseren rond het gebruik van circulair hout.”

Bert Vanhooff en Leen Ardui met een deel van een oude kast uit een van de Cirkels-kringwinkels. © Dirk Vertommen

De omschakeling naar Recuplan was van levensbelang voor het houtatelier van Ecoso. “Het was eigenlijk al aan het uitdoven”, zegt Leen Ardui. “Met het houtatelier maakten we meubels op maat, maar jammer genoeg konden we niet langer concurrentieel zijn. Het werd ook steeds moeilijker om de juiste mensen te vinden. Met Recuplan veranderen we het geweer nu van schouder, maar we zijn er zeker van dat deze circulaire houthub een mooie toekomst heeft.”

Oude balken worden in het atelier verwerkt tot balken die opnieuw gebruikt kunnen worden in bouwprojecten. © Dirk Vertommen

MEER OVER Bedrijven Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio