Een beeld dat president Zelensky deelde op sociale media. ©  rr

Oekraïne werkt aan terugkeer van 32 kinderen die illegaal naar Rusland werden gedeporteerd zonder hun ouders

Oekraïne probeert 32 kinderen die naar door Russisch grondgebied of bezet gebied werden gedeporteerd terug te halen en te verenigen met hun ouders, die in Oekraïne koortsachtig op hen wachten. Dat meldt Iryna Vereshchuk, minister voor Reïntegratie van de Bezette Gebieden.

joro

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn volgens president Volodymyr Zelensky al meer dan 1,6 miljoen Oekraïners tegen hun wil gedeporteerd naar Russisch gebied, waar ze vaak zonder papieren in filtratiekampen moeten verblijven.

Daarbij veel gezinnen, maar in sommige gevallen worden kinderen ook van hun ouders gescheiden. Nog volgens Oekraïne worden 236 kinderen als vermist beschouwd en staan er nog minstens 7.343 kinderen op de lijst van gedeporteerden.

Oekraïne maakt nu naar eigen zeggen werk van de terugbrenging van 32 kinderen van wie de ouders in Oekraïne verblijven. Sommigen van hen zouden illegaal ter adoptie in Russische gezinnen verblijven. Vicepremier Vereshchuk waarschuwde dat die ‘adoptieouders’ ook vervolging riskeren.

“We weten welke kinderen zijn ontvoerd en we eisen dat Rusland ze teruggeeft. Vanaf vandaag werken we aan de terugkeer van 32 kinderen die zich op het grondgebied van de Russische Federatie bevinden”, meldt Vereshchuk via Telegram.

LEES OOK. Verplicht uitgekleed en in elkaar geslagen om een sleutelhanger: Oekraïense vluchtelingen getuigen over Russische filtratiekampen

Vastgoed

Jobs in de regio