Oekraïne belooft “leven en veiligheid” van Russische soldaten die zich overgeven te garanderen: “Maar de tijd dringt”

Oekraïne zal “het leven en de veiligheid” van Russische soldaten die zich onmiddellijk overgeven garanderen. Dat heeft de Oekraïense minister van Defensie Oleksi Reznikov verklaard in een videoboodschap. Reznikov sprak de mededeling in het Russisch in.

De boodschap, die dus duidelijk gericht lijkt aan de Russische soldaten die weigeren te vechten, komt er op een moment dat de Oekraïense troepen terrein heroveren in het zuiden en in het oosten van het land.“Wij garanderen leven, veiligheid en gerechtigheid voor iedereen die de strijd onmiddellijk zal opgeven”, zo klinkt het. “Jullie kunnen Rusland nog redden van een tragedie en het Russische leger vrijwaren van een vernedering” ofwel “in de herinnering blijven voortbestaan als dieven, verkrachters en moordenaars”.

Het Kremlin heeft de Russische soldaten “misleid en verraden”, zei Reznikov nog. “Moskou houdt niet van de waarheid. Het is makkelijker voor hen om te beweren dat jullie als helden stierven in de strijd tegen de NAVO-troepen. NAVO-landen leveren ons wapens, dat is waar. Maar het zijn de Oekraïense militairen die met deze wapens tegen jullie vechten.”

Reznikov belooft in zijn toespraak ook “een tribunaal voor degenen die criminele bevelen hebben gegeven”. 

Vastgoed

Jobs in de regio