Eva werkte verschillende maanden in Fort 5. © Fabienne Van Haelst

Eva Traey maakt kunst met gras, takken en bladeren: “Noem het gerust een monnikenwerk”

Edegem -

Als Edegemse tentoonstellen in Fort 5, het is een aparte ervaring voor Eva Traey. “Ik stel mijn expo Mobiles voor die de natuur tot bij de mensen moet brengen.”

Filip Spoelders

KNSTWRK, dat van het fort van Edegem de plek voor hedendaagse beeldende kunst in de Antwerpse Zuidrand maakt, nodigde Eva uit om haar werk te tonen. De afgelopen weken is de Edegemse dagelijks aan de slag gegaan in het binnenfort om haar mobiles te maken. “Veel van mijn kunstwerken maak ik thuis. Maar ik laat ze ook aanpassen aan de beschikbare ruimten. Met enkele grote kamers in het fort werkte ik ter plaatse anders zou ik ze nooit naar binnen krijgen”, vertelt Eva.

Een van de resultaten met duizenden Judaspenningen. © RR

In de kunstwereld staat mobile gelijk aan een vrijhangend en evenwichtig object dat door wind of luchtstromen in beweging komt. Een aantal van de creaties van Eva voldoet zeker aan deze eigenschappen, maar ze maakt een verschil met het gebruik van haar materialen.

“Toen ik tien jaar geleden met deze ondertussen uit de hand gelopen hobby begon, was mijn voorwaarde dat ik enkel met natuurlijke materialen zou werken. Ik gebruik voor mijn ontwerpen bijvoorbeeld grasstengels, deze zijn sterk maar toch buigzaam, aangevuld met takjes, gedroogde bladeren, noten en andere natuurlijke materialen die ik vooral uit mijn eigen tuin haal. Voor mijn werken in Fort 5 gebruikte ik 5.500 Judaspenningen die ik zelf heb gezaaid.”

Een mobile hangt evenwichtig in de ruimte. © RR

Voor haar tentoonstelling Mobiles selecteerde ze op die manier duizenden takjes en bladeren. “Je mag het zeker een monnikenwerk noemen. Aan sommige creaties ben ik honderden uren bezig. Zelf zie ik dit als een eerbetoon aan de natuur. Ik toon aan de mensen wat de natuur ons allemaal geeft.”

De kunstvorm en technieken van Eva zijn minder bekend. Daar wil ze verandering in brengen. “Op 1 november organiseer ik in het fort een workshop voor kinderen. Ik zorg voor materialen, maar ze mogen zelf blaadjes en takken meebrengen om hun fantasie de vrije loop te laten.”

Sommige kunstwerken kunnen zeker in interieurs passen. © RR

Op de expo is eveneens het nieuwe boek Mobiles verkrijgbaar. “Ik maakte het boek samen met designer Fabienne Van Haelst. Zij is erg goed in het fotograferen van kunstwerken. Toen ze aangaf dat ze mijn creaties nog niet veel was tegengekomen, begonnen we twee jaar geleden aan de opmaak van het boek.”

Mobiles loopt tot en met zondag 30 oktober in het binnenfort van Edegem. Het is iedere zaterdag en zondag van 11 tot 17u toegankelijk.

Eva legt de laatste hand aan één van de werken. © RR

Tijdens de expo wordt haar boek voorgesteld. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio