De twee Russen wilde het land ontvluchten na de aankondiging van de gedeeltelijke mobilisatie. ©  AFP

Twee Russen steken per boot gevaarlijke zeestraat over en vragen asiel aan in Alaska

Twee Russen zijn per boot de Beringstraat tussen het verre noordoosten van Rusland en Alaska (Verenigde Staten) overgestoken om zo hun militaire dienstplicht te ontlopen. Ze zouden een barre oversteek hebben gemaakt van bijna 500 kilometer over gevaarlijke wateren. Het tweetal heeft asiel aangevraagd in de Verenigde Staten.

joroBron: The Guardian

De twee Russen kozen het hazenpad na Poetins aankondiging van een gedeeltelijke mobilisatie. Vele duizenden andere landgenoten probeerden via het vliegtuig, te voet of met de wagen de grens over te steken, maar dit tweetal besliste op een andere manier Rusland te ontvluchten.

Met een kleine boot meerden ze afgelopen dinsdag aan in Gambell, een dorp van zo’n 600 inwoners op St. Lawrence Island, dat zo’n 120 kilometer verwijderd ligt van het Siberische schiereiland Chukotka.

Lokale functionaris Curtis Siook vertelde aan de website van Alaska’s News Source dat de mannen beweerden hun hachelijke tocht over het water te hebben aangevat in de Russische stad Egvekinot, en zo bijna 500 kilometer over zee te hebben gevaren.

Volgens een lokale bewoner van Gambell had een van de mannen een Europees uiterlijk en sprak hij Engels. De andere leek de Siberische Yupik-etniciteit te hebben, net als vele andere bewoners van het dorp.

Een woordvoerder van het Amerikaanse Ministerie van Binnenlandse Veiligheid verklaarde dat de twee nadien met het vliegtuig naar Anchorage, op het vasteland in Alaska, werden overgebracht. Ze werden onderworpen aan een screening- en doorlichtingsproces en er zal worden gekeken of ze in aanmerking komen voor asiel.

De gouverneur van Alaska gelooft niet dat het tweetal veel navolging zal krijgen en dat er nu een stroom aan Russische vluchtelingen per boot zal aanmeren in Alaska. Dan Sullivan, een Republikeinse Senator voor de staat Alaska vraagt dat de kustwacht zicht klaarhoudt voor mocht die stroom toch op gang komen.

Een dergelijke overtocht over de gevaarlijke wateren van de zeestraat is de laatste decennia eerder zeldzaam. In 2014 maakten nog twaalf Siberische mannen een gelijkaardige oversteek.

 

Vastgoed

Jobs in de regio