Ben Van Erck leidt een start-up die hacking bij bedrijven probeert te voorkomen. © Chris Van Rompaey

De Kwekerij in vroegere Lierse Rijksnormaalschool verwelkomt eerste bedrijven

Lier -

De eerste twee bedrijven namen deze week hun intrek in De Kwekerij, zoals een deel van de vroegere Rijksnormaalschool Lier nu heet. Het complex biedt ruimte aan ondernemers en makers in de vorm van (co-)werkplekken en maakateliers. Het gaat om Refracted en Chuck, twee Lierse bedrijven, beide actief in de digitale wereld.

Chris Van Rompaey

Lierenaar Ben Van Erck (42) richtte Refracted op in december 2021. Het bedrijf houdt zich vooral bezig met ethische hacking en telt drie vaste medewerkers. “Zelf ben ik geen ethical hacker, want ik zat de voorbije twintig jaar altijd aan de andere kant. Ik werd dus gebeld wanneer een bedrijf werd gehackt. Mijn job bestond er dan in om uit te zoeken wat er gebeurd was: waarom bloedt hier iets, hoe kan ik het bloeden stelpen en hoe kan je dit voorkomen?”

Ben Van Erck leidde eerder al teams van ethische hackers, maar staat nu aan het hoofd van zijn eigen bedrijf. “Als ethical hacker pas je de denkwijze van slechteriken of fraudeurs toe. Soms gaat het zelfs om interne medewerkers die ontevreden zijn. Je gebruikt als het ware de technieken van een inbreker en je probeert je huis daartegen te beveiligen. Wij gaan dus kijken hoe je mensen, processen of technologie zo kunt manipuleren dat je een inbraak of hacking in het bedrijf zou kunnen bewerkstelligen.”

Beveiligingslekken

“Als ethical hackers werken wij binnen het wettelijk kader en binnen de verwachtingen van onze klanten. Wij werken dus steeds in opdracht. Onze klanten vragen ons of we bij hen kunnen inbreken, bijvoorbeeld in een specifieke applicatie of in hun volledig computernetwerk. Wij bewandelen dan het pad dat iemand van slechte wil zou bewandelen. Voor de oplossingen, om het hacken dus in de toekomst te voorkomen, werken we samen met gespecialiseerde bedrijven.”

“We werken voornamelijk voor grotere bedrijven uit onder meer de chemische, financiële en energiesector, maar we tellen ook kmo’s onder onze klanten. Nadat we de beveiligingslekken bij systemen, websites of webwinkels hebben gedetecteerd, blijven we onze klanten begeleiden. We gaan dus na of de aangeleverde oplossing in orde is: eerst op designvlak, daarna in de praktijk na de implementatie ervan bij de klant”, besluit Van Erck.

Snelle groei

Terwijl Refracted een start-up is, mag Chuck zich al een scale-up noemen: een jonge onderneming die een snelle groei doormaakt. Chuck werd in 2014 opgericht Door Karel Brijs (28) en Dennis Lambert (28): twee Lierenaars die elkaar leerden kennen in Middenschool Anton Bergmann. “We hebben eerst nog samen muziek gemaakt, maar uiteindelijk lonkte het zakenleven”, zegt Dennis Lambert.

Dennis Lambert staat in de inkomhal van de vroegere Normaalschool, voor zijn kantoorruimte. © Chris Van Rompaey

Na enkele omzwervingen in Lier, vond Chuck nu een definitief onderkomen in De Kwekerij, meer bepaald in het grootste atelier ‘De eerste zit’. “Chuck houdt zich bezig met webdesign, online marketing en visuals. “Als webdeveloper zorgen we er dus voor dat een bedrijf over een kant-en-klaar online visitekaartje beschikt, al dan niet met extra modules zoals invulformulieren, een afsprakenagenda en bestelformulieren. Uiteraard bouwen we ook webshops.”

“Als online marketeer ontfermen we ons over de digitale marketing van bedrijven door bijvoorbeeld via Google een bedrijf meer bereik te geven. Maar we werken ook marketingstrategieën uit om meer klanten en meer merkbekendheid te genereren. Tot slot maken we ook video’s en fotoreportages voor bedrijven.”

www.refracted.eu

www.chuck.be

dekwekerijlier.be

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio