© ATV

Antwerpse politie en parket zien gerichter toe op naleving rijverbod: “Al twintig overtreders gevat”

Antwerpen -

Politie en parket zijn een nieuw project gestart om bestuurders die ondanks een lopend rijverbod toch achter het stuur kruipen sneller en gerichter op te sporen en te straffen. Sinds begin september heeft de politie al twintig overtreders gevat. Vier van hen hebben al een dagvaarding gekregen om voor de politierechtbank te verschijnen.

jtp

Gemiddeld plegen 85 procent van de bestuurders met een rijverbod het snelst en het vaakst nieuwe verkeersovertredingen, zo blijkt uit onderzoek en vaststellingen van de politie. “Net daarom is het van cruciaal belang dat een opgelegde straf wordt uitgevoerd en vooral ook opgevolgd om ongewenst gedrag te wijzigen. Verkeersveiligheid staat hoog op de agenda en dus is handhaving van groot belang”, zegt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Daarom bundelen politie en parket de krachten om extra toe te zien op de naleving van lopende rijverboden. In september werd een nieuw project opgestart, waarbij de politie actief op zoek naar voertuigen waarvan de bestuurder een lopend rijverbod heeft. “Dat doen we aan de hand van verkeerscontroles, door gebruik te maken van ANPR-camera’s en vele andere mogelijkheden waarover de politie beschikt”, aldus Bruyns.

Politie en parket nemen ook de nodige maatregelen om veroordeelde bestuurders op te sporen die onderweg zijn met een voertuig van familie, vrienden, kennissen of een gehuurd voertuig. “Als een persoon betrapt wordt, kan de politie in overleg met het parket het voertuig in beslag nemen. Dat kan zelfs wanneer het voertuig geen eigendom is van de veroordeelde bestuurder, maar aan hem werd uitgeleend”, zegt parketwoordvoerder Kristof Aerts.

Na de vaststellingen door de politie zal het parket de politierechter om een strenge bestraffing vragen. Dat kan bijvoorbeeld gaan om een gevangenisstraf van 15 dagen tot 2 jaar, een geldboete van 4.000 tot 16.000 euro en een rijverbod van 3 maanden tot levenslang. Het openbaar ministerie kan op zitting ook de verbeurdverklaring van de wagen vragen. “Het parket engageert zich om deze dossiers ook versneld op zitting te plaatsen”, aldus Aerts.

“Sinds de start van het project vorige maand heeft de politie al twintig overtredende bestuurders gevat. Wat opvalt is dat veel van deze bestuurders een levenslang rijverbod hebben of omwille van een verslavingsproblematiek niet langer geschikt bevonden zijn om achter het stuur te kruipen”, aldus Bruyns nog. Vier personen hebben al een dagvaarding gekregen om voor de politierechtbank te verschijnen.

In de podcast van Politiezone Antwerpen wordt verder ingegaan op het nieuwe project:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners