Berit Reiss-Andersen, hoofd van het Nobelprijscomité maakt de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede bekend. ©  AP

 ©  AP

1 / 2
thumbnail: Berit Reiss-Andersen, hoofd van het Nobelprijscomité maakt de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede bekend. 
thumbnail:  

Nobelprijs voor de Vrede gaat naar mensenrechtenorganisaties in Rusland, Oekraïne en Wit-Rusland

De Nobelprijs voor de Vrede gaat dit jaar naar Ales Bialiatski uit Wit-Rusland, Russische mensenrechtenorganisatie Memorial en Oekraïense mensenrechtenorganisatie Centrum voor Burgerlijke vrijheden. Dat is bekendgemaakt in Oslo. De prijs heeft dit jaar dus een duidelijke verwijzing naar de oorlog in Oekraïne.

joro

“De laureaten van dit jaar vertegenwoordigen het maatschappelijk middenveld in hun thuisland”, zo motiveert het Nobelprijscomité de beslissing. “Ze hebben jarenlang het recht gepromoot om de macht te bekritiseren en de grondrechten van burgers te beschermen. Ze hebben zich uitstekend ingespannen om oorlogsmisdaden, mensenrechtenschendingen en machtsmisbruik te documenteren. Samen benadrukken ze het belang van het maatschappelijk middenveld voor vrede en democratie.”

Ales Bialiatski is een Wit-Russische pro-democratische mensenrechtenactivist die sinds juli 2021 gevangen zit wegens “belastingontduiking”. Zijn gevangenschap is waarschijnlijk eerder politiek gemotiveerd. De Wit-Russische oppositieleider Pavel Latoesjko is erg tevreden met de keuze voor Bialiatski. “Deze Nobelprijs is een voor alle politieke gevangen. Het motiveert ons om te blijven strijden tegen het dictatorschap van Loekasjenko”, reageerde hij.

Volgens Berit Reiss-Andersen, hoofd van het Nobelprijscomité, is er vooral over zijn toestand bezorgdheid. “Hopelijk kan deze prijs zijn moreel opkrikken”, aldus Reiss-Andersen. Ondanks enorme persoonlijke ontberingen heeft de heer Bialiatski geen duimbreed toegegeven in zijn strijd voor mensenrechten en democratie in Wit-Rusland.”

Het Russische Memorial, opgericht in 1987 door mensenrechtenorganisaties in de voormalige Sovjet-Unie om slachtoffers van het communistische regime in herdenking te houden, en het Oekraïense Centrum voor Burgerlijke Vrijheden zijn allebei mensenrechtenorganisaties die zich keren tegen het geweld van Rusland in Oekraïne. Ze leggen de focus op het verzet tegen totalitaire regimes. Het Russische Memorial werd in 2021 officieel verboden door het Russische hooggerechtshof.

Van links naar rechts: Oleg Orlov en Svetlana Gannushkina, leden van de Russische mensenrechtenorganisatie Memorial en de Wit-Russische mensenrechtenactivist Ales Bialiatski.  ©  EPA, AP

Volgens het hoofd van het Nobelprijscomité is de prijs vooral bedoeld om de mensen en instanties die zich inzetten voor mensenrechten een hart onder de riem te steken en is het niet rechtstreeks bedoeld als kritiek tégen Vladimir Poetin. “We geven altijd een prijs voor iets en aan iemand en niet tegen iemand. Al heeft hij wel de aandacht op zich gericht doordat zijn autoritair regime systematisch mensenrechtenorganisaties en het maatschappelijk middenveld onderdrukt.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vorig jaar werd de Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan twee journalisten, Maria Ressa uit de Filipijnen en Dmitri Moeratov uit Rusland, voor hun “moedige strijd” voor de vrijheid van meningsuiting in hun thuislanden. Ook onder anderen Barack Obama, Nelson Mandela en Michail Gorbatsjov wonnen de prijs eerder.

De kandidatenlijst telde dit jaar 251 genomineerde personen en 92 genomineerde organisaties. De winnaar krijgt 10 miljoen Zweedse kronen (ruim 900.000 euro), een medaille, een diploma, en vooral: wereldwijde aandacht.

Vastgoed

Jobs in de regio