De startvergadering van het project Zorgzame Buurt Grasheide - Grasheide Leeft! bracht een dertigtal deelnemers op de been. © rr

Project Zorgzame Buurten strijkt neer in Grasheide: ook dorpsrestaurant en zitdagen op komst

Grasheide -

In de Putse deelgemeente Grasheide is recent een Zorgzame Buurten-project gelanceerd. Vlaanderen zorgt daarmee voor allerlei tools om een toegankelijke buurt te creëren voor jong en oud, waar mensen bovendien comfortabel in hun vertrouwde omgeving kunnen (blijven) wonen. Via het dienstencentrum lanceert het lokale bestuur zelf een dorpsrestaurant en een tweewekelijkse zitdag in het kerkdorp.

Kristof Van Rompaey

Een dertigtal betrokken inwoners nam deel aan de startvergadering van Zorgzame Buurt Grasheide – Grasheide Leeft!. “De inwoners boden hun inbreng aan tijdens enkele denkoefeningen over het dorp”, zegt burgemeester Peter Gysbrechts (Lijst Burgemeester). “Zonder die inzet en zonder steun van de bewoners kan er natuurlijk geen sprake zijn van een zorgzame buurt.”

De deelgemeente heeft al jaren een dorpsraad. Die treedt nu mee op als projectpartner. Het idee om de slagzin Grasheide Leeft als een soort van rode draad of na te streven droom naar voren te brengen, komt van de raad. “Corona heeft sporen nagelaten, maar Grasheide leeft nog steeds”, stelt voorzitter Jonas Liekens. “Met de uitdrukking Grasheide Leeft willen we organisaties en verenigingen een positieve kapstok bieden waar ze hun activiteiten of werkingen aan kunnen ophangen. Ze kunnen bijdragen zonder hun eigenheid te verliezen, maar ik mag niet te ver vooruitlopen. Hier moet nog een en ander rond besproken worden.”

Bereikbare dienstverlening

“Je kunt Grasheide Leeft zien als een gemeenschappelijk doel van de dorpsraad en het lokale bestuur”, stelt schepen van Sociale Zaken Bert Rousseau (N-VA). “Het hoeft dan ook niet te verbazen dat we de handen in elkaar slaan. Met de lancering van een dorpsrestaurant en zitdagen in Grasheide heeft ons dienstencentrum nu een of meerdere activiteiten in elke deelgemeente. Dat de combinatie van een warme maaltijd en het verstrekken van informatie werkt, stellen we al enkele jaren vast in Peulis en Beerzel. Het maakt onze dienstverlening voor alle inwoners vlotter bereikbaar, wat uiteraard een belangrijke doelstelling is voor ons.”

Het eerste dorpsrestaurant in Grasheide vindt plaats op 20 oktober in het Van Eycklokaal. Inschrijven kan tot 17 oktober via het dienstencentrum. Ook op donderdagen 17 november en 15 december kan je samen eten. De eerste editie van de tweewekelijkse zitdag vindt op 6 oktober plaats in de Bolle Boom. Volgende edities staan gepland bij het PMO en bij Van der Borght. Je kunt er telkens van 10 tot 12u terecht. (kvro)

dienstencentrum@putte.be, 015.23.09.95

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio