De Barebeekvallei. © Natuurpunt - Wim Dirckx

Natuurpunt zorgt voor meer natuurbeleving in Barebeekvallei: “Voor rolstoelgebruikers komt er een knuppelpad”

Muizen -

Natuurpunt Mechels Rivierengebied is in de Barebeekvallei in Muizen (Mechelen) van start gegaan met inrichtingswerken. Er komt een betere toegankelijkheid voor mensen met een beperking. We leggen volgende zomer een knuppelpad aan en we bieden ook kansen aan de waterrijke natuur”, legt Natuurpunt uit.

Leo De Nijn

Natuurpunt Mechels Rivierengebied ging er de voorbije weken aan de slag met het graven van poelen. Met dit initiatief wordt gewerkt aan maar liefst drie van de vijf ambities van Natuurpark Rivierenland: de biodiversiteit in de kerngebieden behouden, versterken en uitbreiden, het toekomstbestendig maken van de regio én kansen bieden aan kwaliteitsvolle en evenwichtige beleving van het natuurpark.

“Om extra plasdraszones te creëren zullen er schotten geplaatst worden op kleine afwateringsgrachten, zo kan water langer in het gebied blijven en krijgt het de kans om in de bodem te infiltreren. Op deze manier kunnen de voormalige wetlands opnieuw hun functie als spons opnemen. Om extra natte natuur te creëren herstellen we een voormalig rietland en richten we eveneens een nieuwe rietzone in”, zegt Philip Jackson, conservator Barebeekvallei.

Knuppelpad

Met deze werken wil Natuurpunt soorten als blauwborst, rietzanger en zomertaling een duwtje in de rug geven. De belevingswaarde van het gebied zal opgekrikt worden door het installeren van een rolstoeltoegankelijk knuppelpad (houten pad) doorheen het riet. Dankzij de samenwerking met de stad Mechelen kan het restperceel, naast het kerkhof, in gebruik genomen als toegangsweg tot het knuppelpad. De werken aan het rietland en knuppelpad zullen pas volgende zomer van start kunnen gaan.

Daarnaast worden er dit najaar nog rasters geplaatst in functie van het beheer van de graslanden. “Zo plaatsen we een raster op het grasland naast de Baarbeekhoeve, om dit uit te kunnen voeren zullen de wilgen langs Kerkenbos een snoeibeurt krijgen. Langsheen de Dijledijk zullen de rasters eveneens vernieuwd worden.”

“De inrichtingswerken kaderen in de goedgekeurde subsidie eenmalige werken van de Vlaamse Overheid”, geeft Natuurpunt nog mee. (ldn)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio