©  Instagram Oscar Freire

Freire ging na de Vuelta graag op de foto met Remco Evenepoel. Foto Instagram Oscar Freire

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail: Freire ging na de Vuelta graag op de foto met Remco Evenepoel. Foto Instagram Oscar Freire

De appel valt niet ver van de boom! Freire junior maakt indruk bij de nieuwelingen

Ook in Spanje valt de appel doorgaans niet ver van de boom. Marcos Freire, de zestienjarige zoon van drievoudig wereldkampioen, behoort in Spanje tot de top van zijn generatie en wordt nu al links en rechts door de grotere teams opgemerkt.

Guy Van Den Langenbergh

Matxin Fernandez, één van de drijvende krachten achter Team UAE Emirates en in het verleden ook als wielerscout actief voor Patrick Lefevere, vertelt tegen Wielerflits dat hij wel wat ziet in de oudste zoon van het voormalige Spaanse wielericoon met wie hij al jarenlang een uitstekende relatie onderhoud. “Ik was zijn ploegleider bij de junioren en beloften, vele jaren geleden”, vertelt Fernández aan de Nederlandse wielersite. “Daarna heeft Óscar mij geholpen aan een goede baan bij Mapei en zo ben ik het profwielrennen ingerold. Dat heeft eraan bijgedragen dat onze sterke band die we al hadden van bij de amateurs, nog sterker werd bij de profs. Nu wil ik graag zijn zoon helpen.”

De kleine Marcos toen papa Oscar de groene trui won in de Tour van 2008 ©  BELGAIMAGE

Freire junior komt volgend seizoen als junior uit voor Bathco, het team waarvoor ook Juan Ayuso destijds uitkwam. Met dit team zal Freire zijn eerste internationale ervaring opdoen nadat hij zich dit seizoen bij de nieuwelingen kroonde tot kampioen van de provincie Cantabrië. Marcos zou net als papa Oscar over een stevig eindschot beschikken maar evenzeer niet te beroerd zijn om mee koers te maken.De familie Freire keerde na de carrière van papa Oscar terug naar geboortestad Torrelavega nadat ze jarenlang in Zwitserland resideerden.

In zijn carrière boekte Oscar Freire talloze grote overwinningen met als belangrijkste zijn drie wereldtitels. Hij won ook drie keer Milaan - Sanremo en was één keer de beste in Gent-Wevelgem. De Brabantse Pijl, toen nog finishend op de Alsemberg, staat eveneens drie keer op zijn palmares. De aimabele Freire stond bekend voor zijn spurtsnelheid maar geraakte ook makkelijk over een helling. Even legendarisch is de nonchalance waarmee hij het wielrennen benaderde. Het aantal keren dat hij zich versliep of zonder koersschoenen op een wedstrijd arriveerde, zijn niet op de vingers van één hand te tellen. Voor de jonge Marcos is het te hopen dat hij alvast die eigenschap niet heeft overgeërfd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen