© Chris Van Rompaey

70-plussers met zorgbehoefte krijgen doorgangskaart voor Grote Markt

Lier -

70-plussers die op de Grote Markt in Lier wonen en zorgbehoevend zijn, kunnen binnenkort een doorgangskaart voor deze voetgangerszone aanvragen.

Chris Van Rompaey

De Grote Markt van Lier werd bij de heraanleg tot voetgangerszone omgevormd. In een algemeen reglement bepaalde de gemeenteraad wie recht heeft op een doorgangsbewijs voor de auto. Momenteel reikte de stad 830 doorgangskaarten uit verdeeld over verschillende categorieën. Het gaat dan onder meer om bewoners, geld- of waardetransporten, handelaars in de voetgangerszone, medische zorgverstrekkers, nutsmaatschappijen en vrijwillig vervoer minder mobiele bewoner met mindervalidenkaart.

“Uit een aantal meldingen blijkt nu dat er in een aantal gevallen zorgnoden bestaan die hiermee niet ingelost kunnen worden. Bepaalde oudere bewoners van de zone zijn geen houder van een mindervalidenkaart, maar worden wel geconfronteerd met de gevolgen van het ouder worden. Om die reden laten ze zich dan bijstaan om bijvoorbeeld boodschappen of andere goederen te laten brengen door een derde”, zegt burgemeester Rik Verwaest (N-VA).

“Vandaag kan zoiets enkel als het gebeurt met het voertuig van de bewoner zelf, wat vaak niet de meest praktische manier van werken is. In een aantal gevallen rijden bepaalde van deze mensen ook niet meer met de wagen.”

Het schepencollege wil daarom het algemeen reglement aanpassen en doorgangskaarten verlenen voor voertuigen voor bijstand aan een gedomicilieerde bewoner van de voetgangerszone van 70 jaar of ouder. Betrokkenen moeten wel een bewijs van de huisarts kunnen voorleggen waaruit blijkt dat ze voor bepaalde taken bijstand nodig hebben van een derde. Het is de gemeenteraad die de aanpassing moet goedkeuren. (cvr)

MEER OVER Lier

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio