Het toestel wordt gebruikt bij kijkonderzoeken in de galwegen en afvoergang van de alvleesklier. © AZ Sint-Maarten

AZ Sint-Maarten test toestellen voor eenmalig gebruik uit bij kijkonderzoeken: “Nog kleinere kans op infecties”

Mechelen -

Als eerste niet-universitaire ziekenhuis test het AZ Sint-Maarten in Mechelen een innovatieve single-use duodenoscoop uit. Dat is een toestel dat slechts één keer gebruikt wordt bij kijkonderzoeken in de galwegen en de alvleesklier. Op die manier vermindert de kans op infecties bij erg fragiele patiënten.

Stijn Van de Sande

Vergeleken met endoscopen voor kijkonderzoeken in de darmen heeft een duodenoscoop een complex ontwerp. De toestellen worden gebruikt voor kijkonderzoeken in de galwegen en de afvoergang van de alvleesklier en worden soms tot 4.000 keer hergebruikt. Maar omwille van de complexe vorm blijft er zelfs na het reinigen en ontsmetten een kleine kans op infectie aanwezig. Daarom test het AZ Sint-Maarten een nieuwe variant van het toestel uit.

Het gaat om een innovatieve duodenoscoop van het Deense bedrijf Ambu die maar één keer gebruikt wordt. “Procedures aan de gal- en pancreaskanalen vragen erg steriele toestellen”, zegt prof. dr. Len Verbeke. “De klassieke duodenoscopen voldoen voor 95% van de patiënten aan alle hygiënenormen, maar er zijn patiënten die wel een verhoogd risico op infectie hebben. Het gaat bijvoorbeeld om erg fragiele mensen met een verminderd immuunsysteem en patiënten na obesitaschirurgie.”

Positieve evaluatie

Een eerste evaluatie van de duodenoscopen voor eenmalig gebruik was alvast positief. “Zeker wanneer de kijkonderzoeken uitgevoerd worden samen met ingrepen aan de darmen zijn deze extra steriele toestellen erg waardevol”, zegt prof. dr. Lode Van Overbeke. “Het toestel zal niet standaard worden voor iedere patiënt, maar we zijn blij dat we met AZ Sint-Maarten het eerste niet-universitaire ziekenhuis zijn die het kunnen aanbieden aan een deel van de patiënten.”

Om de ecologische voetafdruk van de variant voor eenmalig gebruik zo laag mogelijk te houden, onderzoekt fabrikant Ambu of het afval van de scopen gebruikt kan worden in de productie van nieuwe toestellen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio