Tinne Van der Straeten. ©  BELGA

Grote energieleveranciers moeten dynamische elektriciteitsprijs aanbieden

Energieleveranciers met meer dan 200.000 afnemers moeten hun klanten binnenkort verplicht een dynamische elektriciteitsprijs kunnen aanbieden. Dat is het gevolg van een wetsontwerp van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) dat donderdag groen licht kreeg in de Kamer. Met een dynamisch tarief kunnen consumenten ervoor kiezen elektriciteit te verbruiken buiten de piekmomenten, wanneer het goedkoper is.

Bron: BELGA

Het wetsontwerp van Van der Straeten zet een Europese richtlijn over de modernisering van de elektriciteitsmarkt om in Belgische wetgeving. Het gaat onder meer over meer flexibiliteit op de markt om het groeiende aantal windmolens, zonnepanelen en opslagsystemen op te vangen. Daarnaast wordt het burgers gemakkelijker gemaakt om mede-eigenaar te worden van een windmolen op zee, en wordt de opzegtermijn om van energieleverancier te veranderen verkort van een maand tot drie weken. 

De energieleveranciers worden tevens verplicht om een dynamische elektriciteitsprijs aan te bieden. Dat houdt in dat de prijs, doorgaans per uur, in realtime mee evolueert met de vraag en het aanbod op de markt. Consumenten kunnen zo profiteren van goedkopere prijzen als ze buiten de piekuren verbruiken. 

De verplichting zal wel enkel gelden voor de grote energieleveranciers met meer dan 200.000 klanten. Het kan bovendien enkel bij huishoudens met een digitale meter. 

Volgens Marc Van den Bosch, algemeen directeur bij de Federatie van Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven, wordt het dynamische tarief in Vlaanderen al even aangeboden, omdat de richtlijn op dat niveau al eerder werd omgezet. Het dynamische tarief is echter niet zo populair klinkt het, omdat prijzen op de elektriciteitsmarkt in de huidige energiecrisis erg onvoorspelbaar zijn.

LEES OOK. Frans en Miriam krijgen geld terug dankzij dynamisch energiecontract, maar wat moet je ervoor doen? En is het voor iedereen?

Vastgoed

Jobs in de regio