Gemeenteraadslid Ingrid Vrints, schepen Wim Jordens met zijn opvolger Yannis Leirs die symbolisch de sjerp al krijgt, en gemeenteraadslid in spe Tinne Simons. De CD&V in Malle ondergaat een stevige verjongingskuur. ©  kma

‘Rookie’ Yannis Leirs (24) volgt Wim Jordens op als schepen van Financiën en Openbare Werken voor CD&V

Malle -

CD&V-schepen Wim Jordens (50), met 28 dienstjaren op de teller na het vertrek van burgemeester Harry Hendrickx (DBM) het langst zetelende gemeenteraadslid in Malle, kondigde vorige week onverwacht aan dat hij eind dit jaar zijn politiek mandaat neerlegt. De partij schuift Yannis Leirs (24), het jongste lid uit de gemeenteraad, naar voor als nieuwe schepen. De student Politieke Wetenschappen grijpt de kans met beide handen.

Kristin Matthyssen

Schepen Wim Jordens kondigde vorige week na de gemeenteraad verrassend zijn vertrek eind dit jaar aan. Het CD&V-boegbeeld, dat het in deze tijden toch wel belangrijke schepenambt van onder meer financiën, openbare werken, nutsvoorzieningen, groendienst, gemeentelijk patrimonium en erfgoed bekleedt, start vanaf 1 december als financieel directeur bij de Woonzorggroep Voorkempen. Een job die niet combineerbaar is met een schepenambt.

De voorbije 28 jaar zetelde Jordens voor CD&V zowel in de meerderheid als in de oppositie. In totaal was hij tien jaar schepen.

Schepen Wim Jordens met zijn opvolger Yannis Leirs, die vanaf 2023 schepen wordt. De CD&V Malle werkt aan een stevige verjonging. ©  kma

Het voorbije weekend hakte CD&V Malle de knoop door over Jordens’ opvolging. Yannis Leirs, met zijn 24 half zo oud als zijn voorganger, wordt vanaf 1 januari 2023 de nieuwe schepen. Opmerkelijk, omdat hij pas begin vorig jaar Thierry van der Straten-Waillet opvolgde als gemeenteraadslid. “Ik had eerder een rustige politieke start verwacht, maar het leven zit vol verrassingen”, zegt Yannis, die in Westmalle opgroeide maar momenteel in Oostmalle woont.

Chiroleider

Yannis is nog altijd als chiroleider actief bij Sint-Martinus Westmalle, waarvan hij al sinds zijn achtste lid is. Hij ging eerst naar Mariagaarde en nadien naar Maris Stella. Nadien behaalde hij een master in Nederlandse taal- en letterkunde. Momenteel volgt hij nog een master politieke wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Yannis gaat de bevoegdheden van Jordens volledig overnemen. “Maar hij mag mij altijd nog bellen”, zegt Wim Jordens, die niet meer vooraan op het politiek podium zal staan maar met zijn ervaring goede raad wil blijven geven.

Hoe het voor Leirs is om zo’n unieke kans te krijgen? “Mijn eerste reactie was euforie, daarna ook wel realisme”, zegt hij. “Met een statuut als werkstudent kan ik me zeker voldoende vrijmaken. Openbare werken, erfgoed en patrimonium heb ik de voorbije legislatuur al van dichtbij opgevolgd. In de financiën zal ik me moeten inwerken. Ik heb al twee boeken gekocht, en ik word goed geruggensteund. Het zijn zeker niet de gemakkelijkste bevoegdheden, maar ik wil me 400% inzetten.”

Interview met verstrekkende gevolgen

Yannis maakt een blitzcarrière in de politiek. En zeggen dat het allemaal begon toen hij voor zijn bachelor Nederlands-Duits een interview ‘journalistiek schrijven’ moest afnemen. “Het was net rond een verkiezingsperiode en ik koos voor Katrien Schryvers, omdat de CD&V-waarden van solidariteit, gematigdheid en opkomen voor de zwakkeren mij aanspraken. Na het interview tipte Schryvers zelf de collega’s in Malle dat ze wel een interessante student ontmoet had, en zo ging de bal aan het rollen.”

“Je ziet zo dat jonge mensen bij ons kansen krijgen”, zegt schepen Jordens. “CD&V is een partij die momenteel in de hoek zit waar de klappen vallen. Met deze nieuwe gezichten willen we in 2024 ook naar de kiezer trekken. Tinne Simons (39), moeder van twee die sinds 2019 voor CD&V in het Bijzonder Comité van de Sociale Dienst zetelt, komt als opvolger in de gemeenteraad. Op professioneel vlak was Tinne veertien jaar activeringscoach en sinds een jaar is ze project- en teamverantwoordelijke in de afdeling arbeidsmarktinclusie. Tinne zal vanaf 1 januari samen met Ingrid Vrints als gemeenteraadslid zetelen voor CD&V.

Jong, jonger, jongst

Yannis is niet de jongste schepen ooit in de regio. In 2012 katapulteerde CD&V Zandhoven Hans Soetemans (20) direct na zijn eerste deelname aan de verkiezingen in het schepencollege. Hij was toen derdejaars bachelorstudent TEW aan de Universiteit Antwerpen, groepsleider bij Chiro Zandhoven en de jongste schepen van Vlaanderen. Hij had wel een minder zware portefeuille dan Leirs. Soetemans droeg midden 2019 zijn schepenambt over omdat het niet meer combineerbaar was met werk en gezin. Hij zetelt wel nog steeds als gemeenteraadslid. In 2012 werd Silke Lathouwers, een 21-jarige scoutsleidster uit Kalmthout, ook tot schepen benoemd voor CD&V in Kalmthout. Zij is nog steeds schepen.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio