©  AFP

Joe Biden verleent gratie aan duizenden veroordeelden voor marihuanabezit

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gratie verleend aan duizenden Amerikanen die veroordeeld werden voor het gebruik of bezit van marihuana. Daarmee zet de Democratische president een belangrijke stap richting decriminalisering van de softdrug.

joro

Biden kondigde donderdag in een tweet aan dat hij alle federale veroordelingen voor bezit van marihuana zou pardonneren. Hij zal er ook bij gouverneurs van de afzonderlijke staten op aandringen om soortgelijke gratie te verlenen voor misdrijven waarbij marihuana betrokken is.

“Mensen naar de gevangenis sturen voor het bezit van marihuana heeft al te veel levens op zijn kop gezet”, zei Biden in een verklaring, waarbij hij opmerkte dat mensen van kleur onevenredig zijn gearresteerd, vervolgd en veroordeeld voor de misdaad.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Met deze maatregel lost Biden een campagnebelofte in, ongeveer een maand voor de tussentijdse congresverkiezingen. De Democraten moeten hopen dat jonge mensen en gekleurde kiezers massaal naar de stembus zullen trekken, om een meerderheid te behouden in Senaat en Huis van Afgevaardigden.

Zelfde classificatie als heroïne

De decriminalisering-campagne stopt niet bij de aangekondigde gratieverlening. Biden heeft ook de opdracht gegeven aan gespecialiseerde instanties om te onderzoeken of de classificatie van marihuana in de federale wetgeving eventueel moet worden aangepast. Op dit moment wordt de drug in het Amerikaanse wetboek op dezelfde hoogte gezet als heroïne en LSD.

De Amerikaanse president benadrukte wel dat het vervoeren en promoten van marihuana strafbaar blijft. Zo ook de verkoop aan minderjarigen.

Democratische kandidaten, waaronder John Fetterman die in Pennsylvania verwikkeld is in een spannende senaatsrace, hadden de president onder druk gezet om wiet te decriminaliseren.

John Fetterman ©  AP

Vastgoed

Jobs in de regio