Pjotr en Konrad voor de container. ©  Patrick De Roo

Twee Polen die in container slapen mogen maandag waarschijnlijk aan het werk

Wommelgem -

Goed nieuws van Pjotr (25) en Konrad (31), de Polen die al twee maanden in een container slapen naast de Herentalsebaan in Wommelgem. De twee konden donderdag op sollicitatiegesprek bij een gespecialiseerde afdeling van Accent Interim die zich met buitenlandse arbeidskrachten bezighoudt. “Naar wat ik begrepen heb, kan al zeker Konrad maandag aan de slag”, zegt buurman Luc Roodhooft.

Kristin Matthyssen

Pjotr en Konrad slapen al ruim twee maanden in een container. Ze willen hier legaal werken, maar omdat ze geen vast adres in ons land hebben, krijgen ze nergens werk. En omdat ze geen werk en loonfiches kunnen voorleggen, kunnen ze hier niets huren. Vorige week klaagde buurman Luc Roodhooft die naast de containers woont de vicieuze cirkel aan. Omdat de jongens EU-burgers zijn, hebben ze geen recht op crisisopvang door het OCMW. Luc trok zich de mensonwaardige leefomstandigheden van beide jongemannen aan.

Donderdag mochten ze zich echter gaan aanbieden bij een interimkantoor dat gespecialiseerd is in het tewerkstellen van buitenlandse arbeiders. Dat interimkantoor zorgt ineens ook voor huisvesting. “Naar wat ik begrepen heb, want het blijft moeilijk communiceren met hen, mag al zeker Konrad maandag aan de slag. Vrijdag zou hij te horen krijgen op welke werf hij zich moet aanbieden”, zegt Luc. “Voor Pjotr weet ik nog niet of alles in orde is, vermits hij zijn paspoort verloren had en dat nog opnieuw moest aanvragen. In elk geval: ze klonken alletwee heel enthousiast en zeiden dat de man van het interimkantoor ‘a good guy’ was, dus ze geloven er wel in.”

De leefomstandigheden van de Poolse bouwvakkers zijn sinds vorige vrijdag ook al fel verbeterd. “Na het interview in de krant kregen ze een keukenblokje van iemand cadeau, met een campingvuurtje, zodat ze nu een warme maaltijd kunnen koken. Ze kregen ook van iemand verlichting die ze overdag in het dagcentrum waar ze zich gaan wassen in Antwerpen kunnen opladen, zodat ze ’s avonds niet meer in het pikkedonker zitten”, zegt Luc. “Pjotr en Konrad hebben intussen ook een voetbalploeg gevonden. Ik geloof dat ze deze week al op verplaatsing naar Tessenderlo moesten.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio