© ATV

Krommelei maakt bezwaar tegen uitbreiding shoppingcenter: “Bioscoop zal overlast sterk doen toenemen”

Wijnegem -

Momenteel loopt het openbaar onderzoek voor uitbreiding van het Wijnegem shoppingcenter met onder meer een middelgrote bioscoop, voedingsmarkt, eigentijdse jongerenanimatie en nog enkele winkels. Tot 23 oktober kan bezwaar worden aangetekend tegen deze plannen. De ‘buren’ van de Krommelei hebben dat alvast gedaan. “Vooral de bioscoop gaat ons te ver”, aldus Paul Hertoghs, woordvoerder van het Krommelei buurtcomité.”

Jan Auman

In volle coronacrisis stelden AXA en AEW, de internationale eigenaars van Wijnegem Shop Eat Enjoy, verrassend een forse uitbreiding voor. Die lokte protest uit, waarna ze wat werd bijgestuurd. In mei 2022 werd een afgeslankte variant voorgesteld aan de buurt op een infodag. Zo zal de toegang tot de Dorenboslaan ’s avonds worden afgesloten en zal het nieuwe gebouw lager worden richting woonwijk.

Volgens het bouwdossier, dat tot 23 oktober door iedereen te raadplegen is, wordt de nu nog vrije ruimte in de hoek van de Turnhoutsebaan en Krijgsbaan vanaf begin 2024 helemaal volgebouwd. De nieuwe, twee verdiepingen hoge westelijke vleugel is een architecturale blikvanger naar een ontwerp van L35 uit Barcelona en Conix RDBM uit Antwerpen. Helemaal in de hoek is een bioscoop voorzien, met twaalf zalen verdeeld over 9.000 vierkante meter.

De ingang tot de food court met restaurantjes en eetstadjes. © Wijnegem Shop Eat Enjoy

Food court

Het gebouw krijgt ook een 4.400 vierkante meter grote ‘food court’. Er is een vrijetijdszone van ruim 5.000 vierkante meter voorzien die de bouwheer wat vaag invult als ‘animatie-, kinder- en wetenschapsactiviteiten’. Het volledige winkelcentrum – bouwjaar 1993 – krijgt een facelift. De investeerders blijven geloven in fysiek winkelen want creëren nog eens 1.800 vierkante meter extra winkelruimte. De upgrade gebeurt met veel respect voor moeder aarde dankzij tweehonderd elektrische laadpalen voor wagens, de ontharding van 3.000 vierkante meter terrein, meerdere groengevels en -daken, zonnepanelen, drie recuperatietanks voor regenwater en 130 extra bomen.

Paul Hertoghs en Frans Rutten van het Krommelei-wijkcomité in hun ‘voortuin’, de ‘achtertuin’ van Wijnegem shoppingcenter, met uitzicht op de laad- en loskade. © Wijnegem Shop Eat Enjoy

Verkeers- en andere overlast

De opening is voorzien eind 2025, als minister Zuhal Demir (N-VA) op 13 maart 2023 tenminste een vergunning verleent. De gemeente krijgt zelf niet het laatste woord. Daarvoor is de omvang van het dossier te groot. De minister zal zeker de bezwaren tegenkomen die onder meer Buurtcomité Krommelei instuurt. Dat comité vertegenwoordigt het woonstraatje vlak naast het winkelcentrum.

“We maken geen probleem van investeringen en verfraaiingen, maar een dergelijke vergroting met het inplanten van een bioscoopcomplex gaat te ver”, aldus Paul Hertoghs. “Het grootste voorbehoud maken we tegen de komst van de bioscoopzalen. De gebruikers van de 2.200 zitjes zullen voor extra verkeersoverlast zullen zorgen. Wij vrezen voor een uitbreiding van de openingsuren van het complex, zodat aankomende en vertrekkende filmliefhebbers tot 1u ‘s nachts en ook in het weekend zullen voorbijrijden. Vandaag stopt dit verkeer rond 20 of 21u en is Wijnegem op zondag gelukkig meestal gesloten.”

Hertoghs en co hebben het dossier volledig doorworsteld en zijn ervan overtuigd dat het gewestplan en ruimtelijk uitvoeringsplan momenteel niet toelaten dat een en ander wordt bijgebouwd. “Men plant nu vooral ontspanning-, sport- en vrijetijdsruimten met bijkomend bioscoopzalen. Dat is recreatie, terwijl zich hier volgens de huidige bouwregels alleen winkels mogen vestigen”, aldus de woordvoerder van de Krommelei.

Nachtlawaai

De eigenaars rekenen op een stijging van het bezoekersaantal met 10 tot 30%. Paul Hertoghs ziet veel vervelende neveneffecten. “Waar gaan al die mensen in de file staan? Rekenen op een modal shift is volgens ons een utopie. Welk gezin met kleine kinderen en boodschappentassen zal naar Wijnegem komen op de elektrische step? Bovendien is de parking, die niet uitgebreid wordt, te klein. Alle 650 straatparkeerplaatsen voor bewoners in een straal van ongeveer één kilometer rond het winkelcentrum dreigen ingepalmd te worden.”

De omwonenden vrezen ook nachtlawaai van leveranciers en onderaannemers. Paul Hertoghs: “Het Wijnegems politiereglement verbiedt lawaaioverlast tussen 22u en 7u en in het weekend. De bevoorrading en verbouwingswerken in het winkelcentrum gebeuren echter op elk uur van de nacht, elke dag van de week. Het management weet hier al jaren van, maar krijgt de situatie niet onder controle. Hoe wil men dan uitbreiden, meer bezoekers toelaten, ‘s nachts langer open zijn, en dus nog meer leveranciers in het weekend toelaten?”

De omwonenden zeggen tot slot de tactiek van Green Washing te doorzien. “De voorgevel en het nieuwe dak krijgen een groen laagje, maar wat met de enorme bakstenen zuidgevel en laad/los kaaien in de richting van de woonwijken? Daar verandert niets aan. Het nieuwe gebouw wordt 24,5 meter hoog en zal tot ver boven de groenbuffer en bestaande bomen uit torenen”, besluit het Buurtcomité Krommelei. (jaa)

 © Wijnegem Shop Eat Enjoy

Een impressie met bovenaanzicht waarbij je ook goed de woningen van de Krommelei ziet, rechtsonder. © Wijnegem Shop Eat Enjoy

 © Wijnegem Shop Eat Enjoy

Aangeboden door onze partners