Leden van de Civiele Bescherming plaatsten hekken met doeken om de Rodenbachstraat in Merksplas af te sluiten voor de reconstructie van de moord op Jarne Pire. © BERT DE DEKEN

Verdachte van moord op Jarne Pire toont zijn versie van gruwelijke feiten tijdens reconstructie: “Geen intentie om iemand te doden”

Merksplas -

Zowel moordverdachte Peter V.H. als zijn ex-vriendin Cindy, haar dochter en haar vriend hebben donderdag tijdens de wedersamenstelling van de moord op Jarne Pire (19) in Merksplas apart hun versie van de dramatische feiten kunnen geven. Op 25 juni stak V.H. Jarne Pire, de zoon van Cindy, dood nadat hij hun huis in de Rodenbachstraat in Merksplas was binnengedrongen. “Mijn cliënt had absoluut niet de intentie om die dag iemand te doden”, zei meester Boris Reynaerts, de advocaat van Peter V.H. na afloop van de reconstructie.

Bart Van den Langenbergh

De Rodenbachstraat in Merksplas was donderdag van ’s morgens tot 16.30u afgesloten voor de reconstructie van de moord op Jarne Pire. Tientallen politiemensen, rechercheurs, medewerkers van het parket, het gerechtelijk labo, een wetsdokter, de onderzoeksrechter en leden van de Civiele Bescherming hebben de hele dag achter de omheiningen met zwarte doeken meegewerkt aan de wedersamenstelling.

Peter V.H. forceerde die bewuste ochtend van zaterdag 25 juni een toegang tot de woning van zijn ex-vriendin Cindy (43) in de Rodenbachstraat in Merksplas omdat hij het niet kon verkroppen dat zijn ex-vriendin een nieuwe vriend heeft. Ondanks een contactverbod drong hij in alle vroegte haar woning binnen en gijzelde hij de aanwezigen. Naast het koppel waren dat ook Cindy’s dochter Shannon (22) en zoon Jarne. V.H. stak de 19-jarige zoon met een groot mes dood en verwondde zijn zus. Na een urenlange gijzeling gaf hij zich uiteindelijk over aan de politie die het huis omsingeld had.

Slachtoffer Jarne Pire. © RR

In deze woning in de Rodenbachstraat in Merksplas heeft Peter V.H. op 25 juni Jarne Pire gedood met een mes. © BERT DE DEKEN

Geen confrontatie

Volgens het parket is de reconstructie zonder grote problemen verlopen. “Iedereen heeft zijn of haar versie van de feiten kunnen geven. Dat was het geval voor de ex-vriendin van de verdachte, haar dochter en ook haar nieuwe vriend”, legt Kristof Aerts, woordvoerder bij het parket, uit. “Er was geen confrontatie tussen beide partijen. De verdachte zelf heeft in de namiddag gereconstrueerd wat er die dag gebeurd is. Enkele politiemensen traden op als figuranten tijdens de reconstructie. Alles is op een rustige manier verlopen. De andere partijen konden in de captatiewagens volgen wat er zich afspeelde. Ze werden hierdoor bijgestaan door hun advocaten en medewerkers van slachtofferhulp.”

De speurders hielden in de Rodenbachstraat in Merksplas een reconstructie van de moord op Jarne Pire. © BERT DE DEKEN

Na de uitgebreide reconstructie werd Peter V.H. weer naar de gevangenis gebracht. De Rodenbachstraat in Merksplas werd daarna weer vrijgegeven. “Mijn cliënt heeft in de mate van het mogelijke weergegeven wat er zich die dag heeft afgespeeld. Maar er zijn bepaalde aspecten die hij zich niet meer herinnert. In het licht van het onderzoek kan ik niet ingaan op welke aspecten dat zijn”, vertelt meester Boris Reynaerts, de advocaat van Peter V.H. “De man heeft in ieder geval spijt van wat er gebeurd is. Hij had zeker niet de intentie om iemand te doden toen hij zich naar die woning begaf.”

De speurders vergelijken de resultaten van de reconstructie met de eerder afgelegde verklaringen en proberen tegenstrijdigheden in de juiste context te plaatsen.

Moordverdachte Peter V.H. tijdens zijn voorleiding bij de raadkamer in Turnhout begin juli. © BERT DE DEKEN

Onderzoek loopt

Het parket hield in hetzelfde onderzoek op woensdag 14 september ook al een reconstructie in een andere woning op de Steenweg op Turnhout in Merksplas. Die wedersamenstelling ging niet over de moord zelf, maar over eerder huiselijk geweld van Peter V.H. tegen zijn ex-vriendin in zijn toenmalige woning. Enkele dagen voor de moord op Jarne Pire belde de man zijn ex op om langs te komen in zijn appartement. In plaats van het bij te leggen, nam hij haar sleutels en gsm af en hield hij de vrouw een hele nacht lang vast in het appartement.

De ochtend nadien begaven beiden zich naar de woning in de Rodenbachstraat waar de kinderen de politie op de hoogte konden brengen. Peter V.H. werd toen wel opgepakt, maar hij is later onder voorwaarden weer vrijgelaten. “De feiten van het huiselijk geweld en de moord zijn samengevoegd tot een dossier”, legt parketwoordvoerder Kristof Aerts uit. “Het onderzoek gaat na de wedersamenstelling nu verder. Zo moet er ook nog een moraliteitsonderzoek gebeuren.” Alle verslagen van deskundigen zijn ook nog niet binnen.

Enkele inspecteurs van de lokale politie Noorderkempen houden toezicht aan de Rodenbachstraat in Merksplas. © BERT DE DEKEN

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio