Initiatiefneemster Ingrid Matthijssen van vzw Klijntje. ©  rr

Kleine maand na opstart vonden al twintig mama’s weg naar weggeefwinkel Klijntje

Zoersel -

Een kleine maand geleden opende vzw Klijntje, een weggeefwinkel voor toekomstige en jonge ouders die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen, in een lokaal van basisschool Klim-Op in Sint-Antonius. Hoewel de winkel slechts twee keer per week open is, zijn er al twintig klanten gepasseerd. “Ik zie veel alleenstaande tienermama’s die het echt moeilijk hebben”, vertelt initiatiefneemster Ingrid Matthijssen.

Kristin Matthyssen

 ©  rr

Ingrid Matthijssen opende op 15 september in een lokaal van basisschool Klim-Op in de Heybleukenstraat in Sint-Antonius haar weggeefwinkel vzw Klijntje. Elke week op dinsdag van 9 tot 12u en donderdag van 13.30 tot 16u kunnen zwangere vrouwen of ouders met een klein inkomen er terecht voor babyspullen, verzorgingsproducten en kinderkleding van maat 50 tot maat 98. In die maand tijd heeft de winkel zijn nut al bewezen, want de nood is groot, ervaart Matthijssen nu zelf.

Ingrid van vzw Klijntje. ©  rr

“Die eerste keer kwamen er twee mensen. Dat komt rustig op gang, dacht ik. Maar intussen zijn er toch al twintig verschillende klanten gepasseerd. Ik werk met stempeltjes. Ze mogen één keer per maand komen, en in totaal zes keer per jaar, zodat er voldoende mooi aanbod is voor iedereen. Voor wie echt grotere stukken meeneemt, zoals een volledig aangeklede box met muziekmobieltje, zet ik twee stempeltjes. Zo krijgt iedereen de kans. Sympathisanten brengen de giften aan. Ik kon ook al op mooie spulletjes rekenen van babyzaak Bibitie in Westmalle, die binnenkort naar een groter pand verhuist op de Antwerpsesteenweg. Via de outlet van Bibitie kon ik al tegen zeer zachte prijsjes nieuwe dingen op te kop tikken. Ik koop die dan via de giften die we bij onze opstart gekregen hebben.”

Ingrid Matthijssen ziet veel Belgische ouders die het moeilijk hebben. “Er zijn veel jonge tienermama’s, die ofwel terug bij hun ouders zijn ingetrokken, ofwel toch bij de vader van hun baby inwonen. Voor die meisjes is het financieel heel moeilijk. Iemand die wel kinderbijslag trekt, vertelde me dat ze zelf geen werkloosheidssteun krijgt. Velen worden ook in de steek gelaten of mogen niet meer binnen bij hun ouders. Ze kunnen alle hulp echt gebruiken.”

 ©  Klijntje

Het leeuwendeel komt uit Zoersel maar Ingrid ontving bij vzw Klijntje ook al jonge mama’s uit Schilde, Brecht, Sint-Job en Brasschaat. “Het is eigenlijk allemaal via mond-tot-mondreclame. Onze Facebookpagina heeft ook al redelijk wat volgers. Op de Facebookpagina plaats ik een deel van de nieuw binnengekomen spulletjes, die dan een week gereserveerd kunnen worden. Ik wil echt zo eerlijk mogelijk iedereen de kans geven. De kleertjes brengen sympathisanten meestal op mijn thuisadres binnen. Als ze al wat lang in een doos gezeten hebben, was ik ze nog eens. Plots hangen er weer babykleertjes in mijn huis te drogen terwijl ik geen baby’s meer heb.”

Klijntje heeft ook schattige doopsuikerverpakkingen en displays in de weggeefwinkel, waar inderdaad wel vraag naar is. “De suikerbonen moeten de jonge ouders er wel zelf bijkopen.”

Meer info? vzw Klijntje op Facebook

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio